VodafoneZiggo CEO waarschuwt voor connectiviteit positie Nederland

23 november 2017 door in Vodafone en Ziggo.

VodafoneZiggo CEO waarschuwt Overheid connectiviteitDe directeur van VodafoneZiggo, Jeroen Hoencamp, is bezorgd over de toekomstige connectiviteit positie van Nederland. In een debat over digitalisering waarschuwt de CEO voor het risico dat Nederland loopt op 5G connectiviteit achterstand. Hij vraagt de Nederlandse overheid om meer rechtszekerheid en het inzetten van de 3,5 GHz frequentie voor 5G.

De CEO van Vodafone Ziggo, Jeroen Hoencamp, sprak hierover op een debat vandaag. Tijdens dit debat, georganiseerd door de provider zelf, sprak Hoencamp zijn zorgen uit. De vier Nederlandse netwerken behoren op dit moment tot de wereld top. In Nederland heb je hoge dekking en stuk voor stuk bieden onze sim only providers met eigen netwerk hoge 4G datasnelheden. Wij hebben een leidinggevende positie en die is in geding volgens Hoencamp. De CEO van de sim only provider is van mening dat onze overheid meer rechtszekerheid moeten bieden, de looptijd van frequentie licenties verlengen en ook de 3500 MHz band in het geheel voor 5G vrijgeven. De overheid zal tegemoet moeten komen omdat telecom bedrijven flinke investeringen nodig hebben om de nieuwste 5G netwerk technologie op grote schaal uit te rollen.

Om in de toekomst 5G sim only abonnementen aan te bieden is zekerheid nodig vanuit de overheid. Bedrijven moeten namelijk geloven dat er een mogelijkheid is om de gigantische investeringen terug te verdienen.

Zorgen om connectiviteit CEO Hoencamp

De Nederlandse telecom netwerken behoren tot de absolute top in de wereld. Uit internationale testen blijkt jaarlijks dat we beschikken over indrukwekkende netwerken. De Nederlandse 4G netwerken behoren tot de snelste in de wereld en bieden de hoogste dekking. De CEO van VodafoneZiggo waarschuwt de overheid echter dat we achter dreigen te raken met het huidige beleid. Tijdens een digitaliseringsdebat uit hij zijn bezorgdheid:

“Nederland is koploper inzake connectiviteit, maar als de overheid geen maatregelen neemt om rechtszekerheid te creëren voor lange termijn investeringen in digitale infrastructuur dan lopen we het risico achter te raken.”

VodafoneZiggo CEO waarschuwt Nederlands overheid

In ons land heeft 90% van alle inwoners toegang tot internet met een verbinding van meer dan 100 Mbps. De leidende positie in snelheid en dekking van de netwerken heeft Nederland verkregen vanwege hevige concurrentie tussen de providers onderling. Dat Nederland een relatief dichtbevolkt land is, werkt natuurlijk ook mee. Een van de grote investeerders in de Nederlandse netwerken is natuurlijk VodafoneZiggo. De provider investeert jaren in verschillende netwerktechnologieën in Nederland. Het is op dit moment een van de partijen die technologieën ontwikkeld voor de nieuwste generatie netwerken ( 5G ). Voor de ontwikkeling van het 5G netwerk is frequentie nodig en hoge investeringen. Dat is dan ook precies de reden waarom Hoencamp onze overheid waarschuwt. Hij wenst meer zekerheid vanuit de regering inzake 5G.

Zekerheid nodig in verband met 5G innovatie

De nieuwste generatie netwerken zal gigantische ( 1 Gbps ) snelheden mogelijk maken. Het 5G netwerk is vermoedelijk ook de katalysator voor innovaties zoals The Internet of Things en SmartCity’s. Maar voor het zover is, moet er eerst nog flink geïnvesteerd worden. Daarnaast moet er ook nog frequentie ruimte komen en daar zorgt de overheid voor. De Nederlandse regering veilt in 2019 de ‘benodigde’ 5G frequenties. Hoencamp, uit vandaag zijn bezorgdheid over deze frequentieveiling. Hij meent dat er enkele randvoorwaarden nodig zijn om ondernemingen er toe te zetten om te investeren in 5G. De VodafoneZiggo CEO meent dat de overheid de 3,5 GHz band volledig ter beschikking moet stellen van 5G. De 3,5 GHz frequentie wordt op dit moment alleen door defensie en de geheime dienst gebruikt. Daarnaast moet looptijd voor vergunningen van de frequenties worden verlengt moeten worden.

Het moet namelijk rendabel zijn voor de verschillende partijen om de gigantische 5G investeringen te kunnen maken. Het ligt volgens de VodafoneZiggo CEO in de handen van de regering. Er zijn aanpassingen nodig, anders dreigt ons land achter te gaan lopen in connectiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ben biedt meer data & 2,50 euro korting onbeperkt bellen

De sim only prijsvechter Ben is nog goedkoper geworden. De provider geeft je 2,50 euro korting als je kiest voor...

Sluiten