Onderzoek tarieven: Bellen in het buitenland

bellen in het buitenlandRecent bleek uit internationaal onderzoek wederom dat veel reizigers hun mobiele telefoon slechts zelden gebruiken wanneer ze in het buitenland zijn. Dat is jammer, want ook op vakantie is het heel handig om even online te kunnen. Gewoon om met het thuisfront in contact te blijven, of om het beste restaurant in je vakantiedorp te vinden.

Daarom hebben wij alle prijzen en voorwaarden van de providers een even flink onder de loep genomen, en vergelijken wij alle tarieven voor bellen, sms’en en internet vanuit het buitenland. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen op het gebied van bellen, sms'en, internet en speciale buitenland-bundels. Op zoek naar de korte versie? Check dan onze conclusies.

Roaming in de EU

Maar eerst even dit. Door wetgeving in de EU is het vanaf 15 juni 2017 niet meer toegestaan dat providers extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland, zolang je maar binnen de EU blijft. Vanaf die datum zijn alle providers dus verplicht om je belminuten en MB's uit je gewone bundel te rekenen, en loop je op vakantie dus niet meer tegen een hoge rekening aan. Sterker nog, je kan in de hele EU dan gewoon internetten en bellen zoals je dat thuis ook zou doen, dat is nog eens ontspannen op vakantie gaan.
Tot 15 juni, en ook buiten de EU, blijven de bestaande tarieven gelden.

1. Bellen

Iedere aanbieder deelt de wereld in drie tot vijf zones, waarbij bellen vanuit de Europese Unie doorgaans mogelijk is voor 6 cent. Dankzij de regulering vanuit de EU sinds 30 april 2016 geen grote verschillen op dit gebied dus.

Alleen KPN, T-Mobile en Robin Mobile en Vodafone zijn positieve uitzonderingen. Sinds begin 2015 maakt T-Mobile het mogelijk om tot 120 minuten vanuit een EU land naar Nederland te bellen vanuit je gewone belbundel. Dat is dus gewoon tegen het lage tarief dat je thuis gewend bent. Ook bij Robin Mobile krijg je elke maand 100 min/sms om vanuit de EU naar Nederland te bellen. Bij KPN kun je bij alle na 26 september 2016 afgesloten sim only bundels met onbeperkt bellen ook in de hele EU hier gebruik van blijven maken, zonder extra kosten. Ook bij Vodafone kun je bij alle Red sim only abonnementen in de hele EU gebruik van je bundel maken alsof je in Nederland bent.

Voor de landen buiten de EU geldt veelal €1,27 per minuut voor de overige landen in Europa. Alleen Tele2 (€1,75 per minuut), Telfort (€1,98), Youfone (€1,50) en Ziggo (€2,00) zitten hierboven. Robin Mobile (€0,99), KPN (€1,-) en Vodafone (€1,17) wijken hier juist in positieve zin van af.

Enkele providers (Ben, hollandsnieuwe, Simpel, Simyo, T-Mobile, Ziggo) nemen ook de VS en Canada (en sommige zelfs Australië) mee binnen het Europese tarief.
KPN rekent €1,00 per minuut voor bellen vanuit Noord-Amerika, Robin Mobile rekent hier €0,99 en ook Vodafone heeft dit tot een aparte regio benoemd en rekent €1,32 per minuut.

Winnaars:

Ben Simpel T-Mobile

Blijkbaar hebben de dames en heren van T-Mobile internationaal goede afspraken gemaakt, want ook in de VS, Canada en Australië gelden voor T-Mobile en haar dochters de relatief lage tarieven.

Verliezer: Youfone
Youfone is de duurste provider als je wilt bellen vanuit buiten de EU.

2. SMS

Alle providers brengen €0,02 per sms in rekening voor elk tekstbericht dat vanuit de EU wordt verstuurd. Daarbuiten rekent men in de meeste gevallen €0,51 per sms. Vodafone rekent echter 56 cent buiten de EU, Telfort gaat tot €0,67 per sms en Tele2 vraagt 75 cent per naar Nederland verzonden bericht. Youfone is de duurste buiten Europa en laat de kosten oplopen van 1 euro per bericht vanuit de VS tot €1,75 vanuit de meer exotische locaties.
KPN brengt 30 cent per bericht in rekening. Robin Mobile rekent overal buiten de EU 29 cent en is daarmee de goedkoopste.

Winnaar:

Robin Mobile

Met het standaardtarief van 2 cent binnen de EU en 29 cent daarbuiten is Robin Mobile het goedkoopst.

Verliezer: Youfone
Youfone is de duurste provider als je wilt sms’en buiten de EU.

3. Mobiel internet

Bij het internet vanuit het buitenland zijn de prijsverschillen een stukje groter. Binnen de EU is €0,06 per MB de standaard. Alleen KPN, Robin Mobile en T-Mobile bieden nog extra voordeel, met respectievelijk 100 MB gratis internet binnen de EU bij Robin Mobile, en 250 MB internet binnen de EU uit je Nederlandse T-Mobile bundel. Bij KPN kan iedereen met een onbeperkt bellen bundel (na 26 september 2016 afgesloten) ook zijn databundel in de gehele EU verbruiken.
Buiten de Europese Unie schieten de tarieven omhoog naar 5 tot 10 euro per MB, maar hier is Robin Mobile de positieve uitzondering met een tarief van €1,99 per MB. Vodafone hanteert zelfs een tarief van €0,24 voor elke MB in maarliefst 43 voordeellanden. Youfone is juist net een stukje duurder, zij rekenen maarliefst zeven en een halve euro per MB zodra je de EU-grenzen hebt overschreden.
Kortom, de internettarieven voor het non-EU buitenland (dataroaming) zijn dermate hoog dat, op incidenteel gebruik na, de bundels die we hieronder bespreken noodzakelijk zijn om je factuur binnen de perken te houden.

Winnaars:

VodafoneRobin Mobile

Binnen de EU is Robin Mobile de duidelijke winnaar. Daarbuiten hebben zij nog altijd een vrij scherp tarief, maar rekent Vodafone in veruit de grootste hoeveelheid (populaire) landen de nog net betaalbare tarieven van €0,24 per MB. Niet goedkoop, maar zeker wel betaalbaar bij incidenteel gebruik. Tele2 is een goede derde.

Verliezer: Youfone
Zodra je de EU grenzen overschrijdt, betaal je direct €7,50 per MB.

4. Internationale bundels

bundels voor in het buitenlandEnkele providers hebben naast de reguliere internationale tarieven nog specifieke kortingsbundels, waarmee je doorgaans flink kunt besparen. Kijk dus altijd goed of jouw provider dergelijke bundels aanbiedt voordat je op reis gaat.

Youfone (module roaming EU) heeft een vakantiebundel waarmee je tegen een gereduceerd tarief kunt bellen. Als je verwacht dat je dus wel eens een keer naar huis wilt bellen, dan is het handig om een dergelijke bundel af te sluiten. Dit geldt zeker als de gesprekken gemiddeld wat langer duren.

Enkele andere providers hebben juist speciale bundels voor mobiel internet op vakantie. Bij T-Mobile kun je kiezen voor een Travel & Surf dagpas (35MB vanaf €1,95), een 3-dagenpas (100MB vanaf €4,99), een weekpas met 500MB voor €14,99 of een twee weekse pas met 1000MB voor €24,99. Voor al deze genoemde bundels geldt dat buiten de EU de bundels kleiner, en de tarieven hoger worden.
T-Mobile biedt overigens ook nog een Internet Europa bundel voor €14,99 per maand. Daarbij ontvang je 1000MB per maand, waarna de snelheid weer beperkt wordt. Nadeel van deze bundel is wel dat deze vastzit aan je abonnement en daarmee ook voor de gehele looptijd van je contract wordt afgesloten. Daarmee lijkt de bundel enkel geschikt voor de frequente reiziger.

Bij Tele2 kun je via een sms één van de drie bundels voor internet in de EU activeren: 100 MB kost €2,00; 500 MB kost €6,00 en 1000 MB internet tegoed verhoogt je rekening eenmalig met €10,00.

Telfort houdt het een stukje makkelijker. Voor €5,00 per week krijg je 125MB.

Vodafone biedt de meest flexibele oplossing voor de reiziger. Met een bundel die je standaard aan kunt zetten, betaal je enkel voor de dagen dat je daadwerkelijk gebruikmaakt van bellen, sms'en en/of internet in het buitenland. Voor 2 euro per dag kun je 50 minuten bellen, 50 minuten gebeld worden, 50 SMS berichten versturen en 50 MB data verbruiken in 43 voordeellanden, waaronder de hele EU. Ook kan je kiezen voor de XL bundel hiervan, dan ontvang je voor 4 euro per dag maarliefst 125 minten, 125 sms en 125MB om te verbruiken. Buiten de voordeellanden bestaat er een wereldbundel met 35MB voor 5 euro per dag, daarna geldt een buiten bundeltarief van € 2,50 per MB.

Winnaar:

Vodafone

Vodafone biedt de meest flexibele bundels voor het buitenland. De hoeveelheid internet MB's die binnen de bundel gedekt worden, zijn ruimer dan bij de concurrentie, en bovendien kun je binnen dezelfde kosten ook nog bellen, gebeld worden of sms'en. Prima deal.

Verliezers: Ben, hollandsnieuwe, Simpel, Simyo en Ziggo
Helaas bieden deze vijf providers op dit moment nog geen bundels waarmee je in het buitenland ook goedkoop gebruik kunt blijven maken van je mobiele abonnement.

Conclusies

Nu we alle tarieven en voorwaarden op een rij hebben gezet, is duidelijk dat de verschillen op het gebied van internationaal bellen en sms'en niet zo heel groot zijn. Robin Mobile en T-Mobile zijn met hun inbegrepen EU bundels het goedkoopst op het gebied van bellen en sms'en, alswel het internet binnen de EU. T-Mobile haar dochters zijn daarna met bellen het goedkoopst buiten de EU, maar de verschillen zijn nog vrij beperkt. Op het gebied van tekstberichten zien we een vergelijkbaar beeld, waar de prijzen erg dicht bij elkaar liggen.
Daarentegen zien we bij het data roaming verhaal juist sterk uiteenlopende tarieven. Deze hebben dan ook uiteindelijk de doorslag gegeven bij de keuze voor de beste provider op het gebied van mobiel gebruik vanuit het buitenland.

Overall winnaar: Vodafone

Vodafone: goedkoopste provider voor bellen in het buitenlandLosse MB's zijn bij alle providers erg duur, zeker wanneer je buiten de EU op pad wilt. Vodafone biedt voor deze gevallen dan nog het beste alternatief met een uitgebreide set voordeellanden. Ook op het gebied van de buitenland bundels steekt Vodafone met kop en schouders boven de concurrentie uit. Een flexibele dagbundel die alle facetten van het mobiel gebruik dekt, geeft de mobiele reiziger optimale vrijheid.

Eervolle vermelding: Indien je altijd binnen de EU reist, biedt Robin Mobile momenteel ook zeer scherpe tarieven. Zeker het overwegen waard dus.

Ter info: Alle genoemde prijzen van bellen en sms gelden voor contact met Nederland. De prijzen zijn opgenomen op 1 juni 2016 en zijn uiteraard onderhevig aan wijzigingen. Kijk voordat je op reis gaat op de site van je provider voor de actuele tarieven.