Onderzoek tarieven: Bellen en internet in het buitenland

bellen in het buitenlandTegenwoordig kun je vanzelfsprekend in de hele EU bellen en internetten vanuit je Nederlandse bundel. Hiervoor worden al jaren geen extra kosten meer in rekening worden gebracht. En dat is natuurlijk hartstikke handig! Gewoon om met het thuisfront in contact te blijven, of om het beste restaurant in je vakantiedorp te vinden, en natuurlijk om je vrienden op de sociale media jaloers te maken!

Roaming in de EU

Door wetgeving in de EU is het niet meer toegestaan dat providers extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland, zolang je maar binnen de EU blijft. Alle providers zijn dus verplicht om je belminuten en MB's uit je gewone bundel te rekenen, en loop je op vakantie dus niet meer tegen een hoge rekening aan. Sterker nog, je kan in de hele EU dan gewoon internetten en bellen zoals je dat thuis ook zou doen, dat is nog eens ontspannen op vakantie gaan.

Uitzondering: Providers die onbeperkt internet aanbieden zijn wel vrij om buiten Nederland een beperking op te leggen. Zo biedt Odido onbeperkt internet in Nederland, maar krijg je 35GB voor in de EU. Deze limiet kan ook per provider verschillen, dus let hier goed op.

Vodafone is voor reizigers in Europa overigens het gunstigst, met EU tarieven die ook gelden in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en zelfs Turkije. Ook veel andere providers zijn relatief coulant door o.a. IJsland, Noorwegen en Zwitserland onder de EU bundels te laten vallen. KPN en Lebara zijn daarentegen het strikts, en beperken de EU voordelen tot de officiële EU-lidstaten.

Roaming buiten de EU

Als je buiten Europa reist, dan zijn de verschillen tussen de providers wel wat groter. Daarom hebben wij alle prijzen en voorwaarden van de providers een even flink onder de loep genomen, en vergelijken wij alle tarieven voor bellen, sms’en en internet vanuit het buitenland. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen op het gebied van bellen, sms'en, internet en speciale buitenland-bundels. Op zoek naar de korte versie? Check dan onze conclusies.

1. Bellen buiten de EU

Zodra je in het buitenland een telefoontje wil doen naar een Nederlands nummer, dan kunnen de kosten snel oplopen. KPN biedt dan in de overige Europese landen, Noord-Amerika en nog een aantal populaire bestemmingen een relatief schappelijk tarief van €1,- per minuut, en stapt in de rest van de wereld over naar een prijs van maximaal 2 euro per minuut. Budget Mobiel gaat daar in de Verenigde Staten en Canada met 99 cent per minuut onder zitten, terwijl Vodafone het juist overzichtelijk houdt door overal een vast tarief van €1,25 per minuut te rekenen. Let wel op dat bij de meeste providers ook een paar tropische uitzonderingen bestaan, waar het tarief al snel kan oplopen tot €3,- of zelfs wel €5,50 per minuut.

Winnaars:

Hoewel bellen in het buitenland nog altijd niet goedkoop is, hanteren deze drie providers relatief lage tarieven.

Helaas ben je bij Budget Mobiel wel genoodzaakt om een apart, zogenoemd, EXTRA tegoed aan te schaffen. Dit is natuurlijk het gevolg van hun alles-in-1 propositie voor het mobiel gebruik binnen Nederland. Hierdoor ben je - ook als incidentele vakantiebeller - genoodzaakt om minimaal €9,95 aan EXTRA tegoed aan te schaffen. Het extra aangeschafte tegoed is overigens wel onbeperkt houdbaar, en vervalt daarmee dus niet aan het eind van je reis.

Verliezers: Lebara, Youfone en hollandsnieuwe
Lebara, Youfone en hollandsnieuwe zijn de duurste providers als je wilt bellen vanuit buiten de EU (wisselt per land).

2. SMS buiten de EU

Op het gebied van tekstberichten zien we dezelfde drie aanbieders bovendrijven. KPN rekent wereldwijd 30 cent per sms, Budget Mobiel duikt daar wederom 1 cent onder, en Vodafone brengt zelfs slechts €0,25 in rekening voor elk tekstbericht dat van buiten de EU wordt verstuurd. Youfone is de duurste buiten Europa en laat de kosten oplopen van 1 euro per bericht vanuit de VS tot €1,75 vanuit de meer exotische locaties.

Winnaars:

Met het standaardtarief van 25 cent voor een bericht van 140 karakters is Vodafone buiten de EU het goedkoopst. Budget Mobiel en KPN volgen op de voet.

Verliezer: Lebara
Lebara is met stip de duurste provider als je wilt sms’en buiten de EU.

3. Mobiel internet buiten de EU

Bij het internet vanuit het buitenland zijn de prijsverschillen een stukje groter. Buiten de Europese Unie schieten de tarieven omhoog naar 5 tot 10 euro per MB, maar hier is Budget Mobiel de positieve uitzondering met een tarief van €1,99 per MB. KPN, Odido en Vodafone delen een goede tweede plaats met een prijs van €2,50 per MB. Youfone is juist wel weer een stuk duurder, zij rekenen maar liefst zeven en een halve euro per MB zodra je de EU-grenzen hebt overschreden. Lebara laat de internet prijzen in het buitenland zelfs oplopen tot 9 euro per MB.
Kortom, de internettarieven voor het non-EU buitenland (dataroaming) zijn dermate hoog dat, op incidenteel gebruik na, de bundels die we hieronder bespreken noodzakelijk zijn om je factuur binnen de perken te houden.

Winnaars:

Internet buiten de EU is een prijzige aangelegenheid, maar toch hanteren deze drie providers relatief lage tarieven als je echt even iets moet opzoeken.

Verliezers: Youfone en Lebara
Zodra je de EU grenzen overschrijdt, betaal je bij Youfone direct €7,50 per MB. Bij Lebara variëren de tarieven van €5,- tot €9,- per MB.

4. Internationale bundels

bundels voor in het buitenlandEnkele providers hebben naast de reguliere internationale tarieven nog specifieke kortingsbundels, waarmee je doorgaans flink kunt besparen. Kijk dus altijd goed of jouw provider dergelijke bundels aanbiedt voordat je op reis gaat.

Tegenwoordig hebben nog enkel de vier grote providers extra bundels voor bellen en internetten in het buitenland. Aangezien dergelijke bundels nog enkel buiten de EU nodig zijn, geldt wel dat tarieven sterk kunnen variëren per land. Bekijk dit dus even goed voor de specifieke landen die je wenst te bezoeken.
Odido biedt enkel internetbundels voor buiten de EU, hetgeen betekent dat bellen per definitie buiten de bundel zal vallen. KPN en Vodafone bieden beide wel bundels met bijvoorbeeld 100 minuten/sms/MB. Vodafone is hierin het voordeligst met de genoemde bundel voor €8,50, terwijl KPN hier €9,99 voor in rekening brengt. Bovendien biedt Vodafone ook nog de mogelijkheid om 30 minuten/sms/MB af te nemen voor €5,-. Een bedrag waarvoor het wellicht nog een keer haalbaar is om snel even je internetverbinding in te schakelen om snel iets urgents op te zoeken. Aan de andere kant geldt wel dat de bundel van KPN een maand geldig blijft, terwijl de Vodafone bundel maximaal 24 uur blijft bestaan.

Winnaar:

Vodafone biedt de meest flexibele bundels voor het buitenland. De hoeveelheid internet MB's die binnen de bundel gedekt worden, zijn ruimer dan bij de concurrentie, en bovendien kun je binnen dezelfde kosten ook nog bellen, gebeld worden of sms'en. Prima deal.

Verliezers: Ben, hollandsnieuwe, Lebara, Budget Mobiel, Simpel, Simyo en Youfone
Helaas bieden al deze providers op dit moment nog geen bundels waarmee je in het buitenland (buiten de EU) ook goedkoop gebruik kunt blijven maken van je mobiele abonnement.

Conclusies

Nu we alle tarieven en voorwaarden op een rij hebben gezet, is duidelijk dat de verschillen op het gebied van internationaal bellen en sms'en best heel groot zijn. Binnen de EU geldt dan wel dat je uit de eigen bundel kan blijven bellen en internetten, en verschillen providers slechts lichtelijk met de extra landen waarin ze de EU tarieven laten gelden. Daarbuiten lopen de tarieven echter scherp uiteen, en hangt je keuze voor een specifieke provider wellicht het meest af van de landen waar je naar af wenst te reizen.
KPN en Vodafone weten de prijzen voor losse minuten en MB's over het algemeen het laagst te houden. Daarentegen zien we bij enkele prijsvechters juist sterk oplopende tarieven als je op een verre reis gaat. Deze hebben dan ook uiteindelijk de doorslag gegeven bij de keuze voor de beste provider op het gebied van mobiel gebruik vanuit het buitenland.

Overall winnaar: Vodafone

Vodafone: goedkoopste provider voor bellen in het buitenlandBen je niet zo'n verre reiziger? Dan nog biedt Vodafone de ruimste EU bundel door de toevoeging van o.a. Turkije en Zwitserland. Qua losse belminuten, sms'jes en MB's hoort Vodafone ook elke keer tot de goedkoopste aanbieders. Ook op het gebied van de buitenland bundels steekt Vodafone met kop en schouders boven de concurrentie uit. Een flexibele dagbundel die alle facetten van het mobiel gebruik dekt, geeft de mobiele reiziger optimale vrijheid.

Ter info: Alle genoemde prijzen van bellen en sms gelden voor contact met Nederland. De prijzen zijn opgenomen op 7 juli 2021 en zijn uiteraard onderhevig aan wijzigingen. Kijk voordat je op reis gaat op de site van je provider voor de actuele tarieven.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only