Je kunt het je wellicht nu bijna niet meer voorstellen, maar vroeger kostte het ook in de EU super veel geld om roaming aan te laten staan. Wanneer we het hebben over internet in het buitenland, dan heet dit data roaming. Tegenwoordig gaat dataverbruik altijd uit je normale internetbundel, zolang je maar in de EU bent.

Ben je buiten de EU, dan is het verstandig om roaming standaard uitgeschakeld te hebben. Je voorkomt hiermee hoge kosten voor internetten in het buitenland en daarom is het handig om internet (tijdelijk) uit te schakelen. Door deze enkel in te schakelen wanneer je het internet actief wenst te gebruiken, gebruik je geen data of kun je bewust ervoor kiezen om data te verbruiken. Op die manier ben je je altijd bewust van het gebruik en kun je onnodige kosten voorkomen.

Hoe schakel je data roaming uit?

Data roaming uitschakelen is niet voor elk toestel hetzelfde. Per besturingssysteem vind je hier de manieren waarop jij data roaming kunt uitschakelen:

Apple iOS (iPhone / iPad)
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Ga naar ‘Mobiel netwerk’
3. Ga naar ‘Opties mobiele data’
4. Schakel ‘Dataroaming’ uit (slider naar links)

Android toestellen
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Ga naar ‘Meer netwerken’
3. Ga naar ‘Mobiele netwerken’
4. Zet het vinkje bij ‘Roaming’ uit

Windows Phone
1. Ga naar ‘Instellingen’
2. Ga naar ‘Mobiel netwerk & simkaart’
3. Ga naar ‘Opties voor gegevensroaming’
4. Kies ‘Roamen niet toestaan’

Als je deze stappen hebt doorlopen, is roaming uitgeschakeld en voorkom je onverwachte kosten bij het internet op vakantie. Met dezelfde handelingen kun je roaming ook weer (tijdelijk) inschakelen, zodat je desgewenst altijd online kunt.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only