Het verschil tussen 3G en 4G

4G mobielIn 2014 heeft Nederland voor het eerst echt kennis mogen maken met 4G, toch maakt een overgroot deel van de Nederlanders nog steeds gebruik van 3G. Hier zijn naast de prijs en beschikbaarheid nog meerdere redenen aan verbonden, maar de verschillen tussen beide dataverbindingen zijn groter dan iedereen verwacht. Wij proberen hierin wat duidelijkheid voor je te verschaffen zodat je vervolgens de juiste keuze kunt maken bij het afsluiten van een abonnement, al dan niet in combinatie met een internetbundel.

Het grote verschil

4G snelheidZonder dat wij het uitgebreid gaan hebben over de technieken kunnen wij je alvast vertellen dat er één groot verschil zit tussen een 3G verbinding en een 4G verbinding. Dat is namelijk de snelheid. Bij 3G heb je in de praktijk maximaal 8 Mbit/s tot je beschikking terwijl dit bij 4G op maximaal 150 Mbit/s ligt. Overigens kunnen er snelheden van maximaal 1000 Mbit/s gehaald worden op 4G, maar in de praktijk kan dit nooit gerealiseerd worden en smartphones en tablets zijn hier ook niet op berekend. De 4G snelheid is te vergelijken met een standaard internetverbinding bij jou thuis en het nieuwe 4G netwerk biedt ook een vergelijkbare stabiliteit. Dit laatste punt is dan ook een groot voordeel van 4G.

3G

De afgelopen tien jaar heeft Nederland massaal gebruik gemaakt van het 3G-netwerk dat elke provider aanbiedt. Deze 3G verbinding is nog steeds beschikbaar en veel Nederlanders zitten dan ook nog altijd op deze verbinding. De simpele verklaring is dat veel smartphones 4G simpelweg nog niet aankunnen. Langzamerhand neemt het aantal smartphones toe en steeds vaker wordt 4G standaard ondersteund op een telefoon. Het 3G-netwerk is helaas landelijk niet helemaal dekkend waardoor een dataverbinding al snel overstapt op een tragere variant of zelfs GPRS (2G).

Een ander nadeel is tegenwoordig de complexiteit van applicaties en de resolutie van beeldmateriaal op internet. Doordat media steeds meer in hogere resoluties wordt opgenomen en wordt getoond, is de bandbreedte van 3G niet meer afdoende om deze video's soepel af te spelen of om de foto's snel en goed te laden.

4G

Eind 2013 zijn de drie grote providers begonnen met de uitrol van 4G door heel Nederland. Doordat 4G op een andere frequentie zit is het voor de providers makkelijker, en hierdoor goedkoper, om 4G landelijk dekkend te maken. In een korte tijd is 4G in Nederland uitgerold en inmiddels zijn de eerste groep Nederlanders al aangesloten op dit nieuwe netwerk. Mits je smartphone hiervoor geschikt is, gaat de overgang ongemerkt. Met 4G geniet je van internet zoals je dit thuis gewend bent. YouTube filmpjes kijken zonder haperingen, geen lange laadtijden bij het bekijken van foto's en het laatste nieuws ook snel op je smartphone of tablet. Het nieuwe 4G begint langzaam zijn intrede in Nederland te maken, en wordt steeds vaker als standaard aangeboden.

Abonnementen

Bij het afsluiten, of verlengen, van een abonnement moet je met drie dingen rekening houden. Hoe vaak maakt u gebruik van mobiel internet en wat doe je er dan mee? Denk hierbij aan e-mail controleren, social media of YouTube. Enkel bij het gebruik van e-mail zou een 3G verbinding al afdoende zijn. Op social media zijn ook erg vaak filmpjes te zien en dan lijkt een 4G verbinding al meer voor de hand te liggen. Ook moet je ten rade gaan of je bestaande smartphone wel geschikt is voor 4G en als je nog een keuze voor een telefoon moet maken, is het wellicht verstandig, al dan niet voor de toekomst, een smartphone aan te schaffen waarop 4G mogelijk is. Daarnaast moet je met de kosten rekening houden. Een internetbundel met 4G toegang is vaak iets duurder dan wanneer je een standaard 3G internetbundel hebt. Het gemak van 4G overstijgt echter de extra kosten die je hiervoor moet betalen en het is dan ook zeker raadzaam om dit op z’n minst in overweging te nemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je sneller mobiel internet hebt, je het ook meer gaat gebruiken, en daarmee meer gaat verbruiken.

SIM only

4G Sim OnlyAlle providers die SIM Only abonnementen aanbieden maken gebruik van een netwerk van KPN, Vodafone of T-Mobile, dus ook alle virtuele providers zoals Simyo en Ben. Hoewel deze MVNO's (zoals ze ook wel genoemd worden) ook constant innoveren zitten de kleinere providers wel aan contracten vast. Het kan dus zomaar zijn dat deze SIM Only provider geen 4G kan aanbieden en enkel nog 3G abonnementen aanbiedt. Er moet wel opgemerkt worden dat steeds meer kleinere SIM Only providers ook bundels aanbieden met 3G internet of 4G internet. Ook dit wordt steeds duidelijk aangegeven en ook hier is dus de verschuiving naar 4G internet duidelijk te merken.

Check nu ook onze 5G vergelijker.

Anno 2024 zien we overigens ook steeds vaker dat voor een 4G verbinding wordt gekozen voor het 'vaste' internet thuis, bekijk daarom ook onze pagina over 4G internet voor thuis.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only