Je email legen, het nieuws online lezen, Whatsappen, Instagram, Youtube en Spotify gebruiken kost altijd data. Data kun je op twee manieren binnen halen, via je eigen abonnement of via een WiFi netwerk. Tegenwoordig worden sim only abonnementen met data steeds goedkoper en sinds enkele jaren krijg je ook veel meer data binnen aantrekkelijke abonnementen. WiFi netwerken zoeken wordt steeds minder noodzakelijk.

Dataverkeer wordt door providers afgerekend in MB´s en er worden dan ook veel verschillende hoeveelheden aan MB´s aangeboden. Voor het afsluiten van een nieuw sim only abonnement is het dus wel zo handig om te weten hoeveel MB je nodig hebt. Maar hoeveel MB gebruik je nu? En welk data abonnement heb je nodig? Dat hangt van een aantal dingen af.

Hoeveel MB verbruik ik?

Misschien hou je het zelf al goed onder controle, maar vaak besef je niet dat alles op internet data verbruikt. Zelfs het simpele versturen van een Whatsapp berichtje kan uiteindelijk flink oplopen. Want die worden netjes afgerond naar 0,01 MB. Reken maar dat je databundel flink aangesproken wordt als je een dagje elke drie seconden appt naar je nieuwe geliefde. Zonder gekkigheid, het dataverbruik verschilt echt per persoon en zoals het bovenstaande al schetste van gevoel tot gevoel. Doorgaans zijn kleine handelingen als het versturen en/of ontvangen van een Whatsapp bericht echter geen dataslurpers.

Een Whatsapp bericht kost gemiddeld 0,01 MB en iets meer als je ook een foto meestuurt. Een e-mail komt daar in de buurt en kost gemiddeld zo’n 0,05 MB. Die mails kunnen natuurlijk ook snel oplopen tot 10 a 24 MB als je foto’s en bestanden meezendt. Ga je naar een mobiele website of een gewone website gaat, dan kost je dat 0,1 MB tot 1 MB per bezoek. Een uur op internet surfen kost gemiddeld 20 MB, maar dat wordt meer als jij een liefhebber bent van prachtige foto’s. Muziek is ook een flinke dataverbruiker en afhankelijk van jouw muziek streaming dienst, Spotify, SoundCloud of bijvoorbeeld Apple Music, verbruik je gemiddeld 2 MB voor elke minuut muziek. Bij T-Mobile kun je echter een Datavrij Muziek abonnement afsluiten. Staar je graag naar die geweldige video’s op Youtube, dan verbruikt je elke minuut circa 5 MB aan data. Netflix of vergelijkbare diensten kunnen daar nog eens een schepje bovenop doen. Al is dat wel afhankelijk van de kwaliteit van de film. Kijk je in HD kwaliteit, dan verbruik je in één uur 3.000 MB tot 7.000 MB als je in Ultra HD wilt kijken.

Tips tegen dataslurpen

Facebook en Instagram zijn veel bekeken apps of pagina. Je kijkt daar vaak foto’s en dat betekent automatisch ook dat de foto wordt gedownload. Scroll jij op je gemak door je tijdlijn, dan zie je zo nu en dan ook een filmpje afspelen. Die wordt op dat moment dus ook gedownload. Het automatisch afspelen en bekijken van video’s kost best wel veel data en is super zonde als je het filmpje niet eens bekijkt. Bij Facebook kun je dat uitzetten, maar voor Instagram helaas niet.

Uitzetten automatisch afspelen
Android
iOS

Kies je databundel

Bij het uitzoeken van een nieuwe sim only abonnement is het dus slim om schatting te maken van je verbruik aan de hand van bovenstaande voorbeelden. Bedenk daarbij wel dat als je veel gebruik maakt van Wi-Fi je een groot deel van die data dus niet uit je bundel gebruikt. Iets anders dat je mee kunt nemen is dat data sinds 2017 veel goedkoper is geworden. Er zijn nu meer dan genoeg voordelige sim only abonnementen met een grote databundel, of zelfs onbeperkt internet.

Databundels

Databundels vind je in verschillende groottes en snelheden. Let ook altijd op de snelheid wanneer je bundels vergelijkt. Sommige budget sim only aanbieders bieden bijvoorbeeld standaard 3G bundels terwijl je voor streamen van video toch echt beter een 4G bundel kunt afsluiten. Kleine bundels zijn in de afgelopen jaren steeds wel echt minder klein geworden. Vroeger begon een data bundel bij 250 MB maar tegenwoordig kun je vrijwel geen databundel meer onder de 1000 MB vinden. Die trend laat ook duidelijk zien dat er meer data verbruikt wordt en dat data steeds goedkoper wordt. In de toekomst mag je zelfs nog grotere bundels verwachten. In 2020 wil men namelijk een operationeel 5G netwerk hebben. Dergelijke netwerken halen snelheden van 1 Gbps en dan hoef je echt niet aan te komen met een 1000 MB bundel.

Kleine bundels zijn relatief duur en beginnen van 500 tot 2000 MB, sommige providers vermelden de bundel grootte in GB (1 GB is gelijk aan 1000 MB). Gemiddelde bundels lopen van 2000 MB tot 5000 GB en grote bundels tot onbeperkte bundels beginnen vanaf de 5000 MB.

Welke type dataverbruiker ben ik?

Hoeveel data verbruik ik? Wat is mijn gemiddelde dataverbruik? Om een zuiver antwoord op die vragen te krijgen, kun je het beste de afgelopen vier a zes maanden bekijken op je telefoonrekeningen. Je ziet dan precies hoeveel jij gemiddeld gebruikt. Voor een nieuw abonnement moet je in dit geval wel rekening houden met het feit dat data echt veel goedkoper is geworden en je kunt prima naar boven afronden of zelfs het hoogste verbruik nemen. Er is namelijk één zekerheid, in de toekomst wordt dataverbuik eerder meer dan minder. Daarnaast krijgen de netwerken van providers steeds meer capaciteit en dat betekent een gunstige prijs, al hangt die prijs natuurlijk van meer facetten af.

Er zijn drie soorten data gebruikerstypes. Welke ben jij?

Kleine dataverbruikers zijn mensen die niet of nauwelijks MB’s nodig hebben. Veel van deze gebruikers hebben een traditionele telefoon of een smartphone maar zitten nauwelijks op internet. Dit zijn mensen die alleen Whatsapp gebruiken of Facebook Messenger en het daar bij laten. Aan de andere kan kunnen het ook gebruikers zijn die alleen gebruik maken van WiFi netwerken. Ze kiezen bewust voor goedkopere databundels en om niet altijd online te zijn, maar wanneer ze online zijn kunnen ze via WiFi onbeperkt dataslurpen. Een kleine dataverbruiker heeft aan 1000 MB al meer dan voldoende.

Gemiddelde dataverbruikers gebruiken tussen de 2000 a 3000 MB (tegenwoordig misschien zelfs 5 GB) per maand. Het zijn gebruikers die regelmatig iets opzoeken via internet, Google Maps gebruiken en regelmatig op populaire apps als Instagram en Facebook kijken. Met de huidige prijzen doet een gemiddelde dataverbruikers er slim aan om een databundel van 2 GB tot 5 GB te kiezen.

Grote dataverbruikers gebruiken veel data omdat ze vaak onderweg zijn of weinig tot geen gebruik (kunnen) maken van WiFi. Ze luisteren veel naar muziek via streaming diensten, kijken veel naar video´s en bezoeken geregeld apps als Facebook en Instragram. Vooral mensen die vaak onderweg zijn, kunnen niet of nauwelijks gebruik maken van WiFi. Tot grote vreugde van deze doelgroep worden de grote databundels jaarlijks een flink stuk voordeliger. Je kunt nu zelfs een goedkoop sim only abonnement afsluiten met onbeperkte data in Nederland. Grote verbruikers hebben meer dan 5 GB nodig.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only