Welke provider heeft het beste bereik?

dekkingskaartenIn Nederland vallen alle aanbieders uiteindelijk onder een van de slechts 3 providers, namelijk T-Mobile, KPN en Vodafone. Dat betekent dat alle andere aanbieders gebruik maken van het netwerk van deze 3. Zo maken Ben, Simpel en Tele2 gebruik van het T-Mobile netwerk. Robin Mobile, Simyo, Telfort en Youfone gebruiken het KPN netwerk en hollandsnieuwe is een dochter op het netwerk van Vodafone, waar ook Ziggo gebruik van maakt. Sinds enige tijd heeft ook Tele2 haar eigen 4G netwerk, maar voor 2G/3G en als backup blijft Tele2 vooralsnog gebruik maken van het T-Mobile netwerk. Bekijk de dekkingskaarten van alle providers voor meer informatie over de exacte dekking in jouw regio.

Enkel KPN maakt momenteel nog gebruik van een GSM 900 netwerk. GSM 900 netwerken zenden uit op een frequentie rond de 900 Mhz. T-Mobile en Vodafone maken daarentegen gebruik van een GSM 1800 netwerk, op respectievelijk zo’n 1800 Mhz. Netwerken met een lagere frequentie hebben over het algemeen een groter en meer doordringend bereik dan de GSM 1800 netwerken. Hierdoor is de ontvangst van aanbieders op het KPN netwerk in grote gebouwen dus over het algemeen beter. Ook hebben zij voor een goede dekking minder masten nodig, dit verklaart de verschillen in dekking in bosrijke gebieden (zoals de Veluwe) waar niet overal masten mogen worden geplaatst.

Als je in een het grensgebied met Duitsland woonachtig bent, is het verstandig rekening te houden met Vodafone Duitsland. Omdat de richtlijnen voor maximale straling van een GSM mast anders zijn gesteld bij onze oosterburen, kan het voorkomen dat je (ook al ben je in Nederland) sneller verbinding maakt met het Duitse netwerk. Vodafone heeft speciale bundels voor gebruikers in deze regio’s, om hoge kosten te voorkomen. Uiteraard kun je ook je roaming uitschakelen om te voorkomen dat je telefoon overschakelt naar een buitenlands netwerk.

Bekijk de dekkingskaarten

Bekijk de dekkingskaart van KPN, ook goed voor Robin Mobile, Simyo, Telfort en Youfone.
Bekijk de dekkingskaart van T-Mobile, alsmede Ben, Simpel en Tele2 (2G/3G).
Bekijk de dekkingskaart van Vodafone, hollandsnieuwe en Ziggo.
Bekijk de dekkingskaart van Tele2 voor 4G.