Provider KPN heeft in Nederland het grootste en best uitgebreide mobiele 3G-netwerk. Niet alleen is het netwerk is betrouwbaar en stabiel, maar KPN maakt ook gebruik van de 900 MHz-frequentie (UMTS 900). Deze technologie maakt gebruik van lagere frequenties, die verder reiken dan bijvoorbeeld 1800 MHz- of 2100 MHz-frequenties.

Het voordeel van deze frequentie is dat het bereik binnenshuis beter is, en de dekking daarbuiten ook beter en stabieler wordt. Naast KPN maakt ook Vodafone gebruik van de 900 MHz-frequentie, maar deze hanteert de bandbreedte enkel voor haar 4G netwerk. Ook T-Mobile gebruikt de 900 MHz-frequentie, maar dan primair om het bereik in de grote steden te verbeteren.

In Nederland zijn er nu vier providers met een eigen 4G netwerk. KPN heeft als eerste een 4G netwerk gerealiseerd en daarna begon Vodafone. T-Mobile bleef niet achter en ook Tele2 heeft tegenwoordig een landelijk dekkend 4G netwerk.

Het 3G netwerk heeft als voordeel dat deze frequentie binnenshuis beter bereikbaar is en de dekking buitenshuis ook stabiel is. In de laatste jaren investeerde alle vier de providers flink in hun 4G-netwerken. Zelfs nieuwkomer Tele2 heeft in 2017 een landelijk dekkend netwerk en de verschillen tussen de vier ´grote´ providers voor wat betreft bereik verkleinen jaarlijks. KPN is de eerste provider geweest die startte met de uitrol van een 4G-netwerk en de provider heeft in bijna heel Nederland 4G-dekking. Maar om je te helpen bij het uitkiezen van de beste provider is natuurlijk meer nodig.

Beste provider voor mobiele telefoons

Internationaal gezien staan de Nederlandse netwerken er zeer goed voor. Jaarlijks onderzoeken Connect en onderzoeksbureau P3 internationale netwerken. In 2017 was te T-Mobile voor de tweede keer op rij het best getest.

Uit het P3 onderzoek van 2017 blijft dat alle vier de Nederlandse providers een uitstekend netwerk hebben. Zelfs runnerup Tele2 scoort 919 op 1000 punten en zou in sommige landen met minder goede netwerken zelfs een koppositie innemen. Volgens P3 heeft T-Mobile het beste netwerk, gevolgd door Vodafone, KPN en Tele2.
P3 connect 2017

4G netwerk bereik

Maar wat is nu het beste netwerk voor jou? Zelfs budget sim only providers als Simyo, Simpel en Youfone maken gebruik van een betrouwbaar netwerk van een van de drie ‘grote’ providers. Het is afhankelijk van jouw locatie welke provider het beste bereik heeft. Iemand in de Randstad heeft bijvoorbeeld veel meer keuze in sim only abonnementen dan iemand die in het hoge Noorden van Nederland woont.

De grote vier hebben ieder landelijke 4G dekking, toch is het 4G bereik niet overal gelijk. Mocht je in een landelijk gebied wonen, controleer dan altijd of de provider van je keuze daar goed bereik heeft.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only