Wie heeft het beste mobiele netwerk in Nederland?

Provider KPN heeft in Nederland het grootste en best uitgebreide mobiele 3G-netwerk. Niet alleen is het netwerk is betrouwbaar en stabiel, maar KPN maakt ook gebruik van de 900 MHz-frequentie (UMTS 900). Deze nieuwe technologie maakt gebruik van lagere frequenties, die verder reiken dan bijvoorbeeld 1800 MHz- of 2100 MHz-frequenties.

Het voordeel van deze frequentie is dat het bereik binnenshuis beter is, en de dekking daarbuiten ook beter en stabiele wordt. Naast KPN maakt ook Vodafone gebruik van de 900 MHz-frequentie, maar deze hanteert de bandbreedte enkel voor haar 4G netwerk. Onlangs maakte ook T-Mobile als laatste van de ‘grote drie’ bekend om het bereik in de grote steden te verbeteren door daar de 900 MHz-frequentie in gebruik te gaan nemen.

Naast 3G is ook het veel snellere 4G-netwerk steeds meer in opkomst. Providers spelen hier op in door het 4G-bereik snel uit te breiden. KPN was de eerste die startte een 4G-netwerk uit te rollen. De provider heeft dan ook al in bijna heel Nederland een 4G-dekking. Op de tweede plaatst komt Vodafone, die ook in bijna heel Nederland al 4G aanbiedt. Vooral in het oosten van het land zijn er echter nog wel gebieden waar geen gebruik kan worden gemaakt van razendsnel internet van Vodafone.

T-Mobile kon niet achterblijven, en is ook begonnen met de uitrol van zijn 4G-netwerk. Tot nu toe heeft de provider een dekking kunnen realiseren die niet verder reikt dan de Randstad, van Amsterdam tot Breda, en ook nog een gedeelte van Utrecht.

Ook Tele2 is druk bezig met de aanleg van een 4G-netwerk. De eerste klanten maken hier reeds gebruik van, maar wanneer de dekking landelijk zal zijn, is nog niet bekend.