Provider KPN heeft in Nederland het grootste en best uitgebreide mobiele netwerk. Niet alleen is het netwerk is betrouwbaar en stabiel, maar KPN maakt ook gebruik van de 900 MHz-frequentie (UMTS 900). Deze technologie maakt gebruik van lagere frequenties, die verder reiken dan bijvoorbeeld 1800 MHz- of 2100 MHz-frequenties.

Het voordeel van deze frequentie is dat het bereik binnenshuis beter is, en de dekking daarbuiten ook beter en stabieler wordt. Naast KPN maakt ook Vodafone gebruik van de 900 MHz-frequentie, maar deze hanteert de bandbreedte enkel voor haar 4G netwerk. Ook Odido gebruikt de 900 MHz-frequentie, maar dan primair om het bereik in de grote steden te verbeteren.

In Nederland zijn er nu drie providers met een eigen 5G netwerk. Dat zijn KPN, Odido (voorheen T-Mobile) en Vodafone.

Het 5G netwerk heeft als voordeel dat deze frequentie binnenshuis beter bereikbaar is en de dekking buitenshuis ook stabiel is. In de laatste jaren investeerde alle drie de providers flink in hun 5G-netwerken. Maar om je te helpen bij het uitkiezen van de beste provider is natuurlijk meer nodig.

Beste provider voor mobiele telefoons

Internationaal gezien staan de Nederlandse netwerken er zeer goed voor. Jaarlijks onderzoeken Connect en onderzoeksbureau P3 internationale netwerken. In 2023 was te KPN het best getest. KPN behaalde 980 van de 1000 punten en mag zich daarmee beste mobiele provider ter wereld noemen. Maar Odido en Vodafone volgen op de voet, met respectievelijk 969 en 963 punten.

5G netwerk bereik

Maar wat is nu het beste netwerk voor jou? Zelfs budget sim only providers als Simyo, Simpel en Youfone maken gebruik van een betrouwbaar netwerk van een van de drie ‘grote’ providers. Het is afhankelijk van jouw locatie welke provider het beste bereik heeft. Iemand in de Randstad heeft bijvoorbeeld veel meer keuze in sim only abonnementen dan iemand die in het hoge Noorden van Nederland woont.

De grote drie hebben ieder landelijke 5G dekking, toch is het 5G bereik niet overal gelijk. Mocht je in een landelijk gebied wonen, controleer dan altijd of de provider van je keuze daar goed bereik heeft.

50Plus-Mobiel sim only
Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Odido sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only