Vodafone verhoogt 4G capaciteit met 3G frequenties

13 september 2016 door in Vodafone.

Vodafone gebruik 3G voor 4GIn Noord-Brabant voert Vodafone een test uit waarbij de provider het 3G-netwerk gebruikt voor 4G. Het combineren van de verschillende netwerkfrequenties maakt in theorie een waanzinnige snelheid van 1 Gbps mogelijk. De provider zendt 4G-signalen via frequenties die normaal bestemd zijn voor het 3G-netwerk. Met de test wil het bedrijf onderzoeken of er op deze manier extra capaciteit mogelijk is voor het 4G-netwerk.

In navolging van T-Mobile, wil Vodafone zijn 3G netwerk ook testen voor 4G gebruik. In een interview met Tweakers legt Ruud Koeyvoets, Manager netwerkarchitectuur bij Vodafone, uit hoe het werkt.

Gebruik 3G netwerk neemt af

Bijna alle providers zien een dalende trend in 3G verbruik. Nu de 4G netwerken volwassen zijn geworden, is het bereik veel beter en maken meer en meer mensen gebruik van de 4G netwerken. Het is dan ook langzaam tijd om te onderzoeken hoe de ‘oude’ netwerken gebruik kunnen worden in de toekomst.

Frequenties Vodafone

Nederlandse providers hebben de beschikking over meerdere 4G frequenties. Veel nieuwe telefoons kunnen nu ook meerdere frequentiebanden gebruiken. Het betekent dat de apparaten nog hogere snelheden kunnen halen voor het downloaden en uploaden van data.

Frequentie verdeling Ned

De test van Vodafone onderzoekt carrier aggregation mogelijkheden met vier 4G-banden. Carrier aggregation is de benaming voor het samenvoegen van verschillende frequenties. Samenvoegen van  frequenties is niet nieuw en T-Mobile test de mogelijkheden ook. Het verhoogt de capaciteit van het netwerk en op die manier krijgen klanten hogere datasnelheden. Vodafone heeft de beschikking over vier banden; 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz.

Potentiële 4G snelheid wel drie keer hoger

Wanneer providers ook 3G-frequenties kunnen gebruiken voor 4G dan wordt de theoretische maximumsnelheid verhoogd. In theorie kan de maximumsnelheid zelfs stijgen tot 1 Gbps. Ruim drie keer hoger dan huidige maximale snelheden van het Vodafone netwerk.

Download snelheden van 1 Gbps biedt Vodafone nog niet geeft Koeyvoets aan: “Daarvoor hebben we nog een aantal technieken nodig, zoals 4×4 MiMo en een hogere modulatie, maar dan zal dat mogelijk moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN behoort tot de top 10 duurzame telecombedrijven

Neerlands trots, KPN, staat tussen de top 10 van duurzame telecombedrijven. Daarmee doet de provider zijn kleur niet alleen eer...

Sluiten