Vodafone verbetert spraak geluidskwaliteit 4G netwerk

4 september 2017 door in Vodafone.

Vodafone 4G spraak geluidskwaliteitVodafone is als eerste Nederlandse provider gestart met een nieuwe techniek die de geluidskwaliteit van spraak via het 4G netwerk nog beter maakt. De techniek is gebaseerd op een nieuwe EVS Codec en hoger toonbereik.

De sim only provider biedt al enige tijd hogere geluidskwaliteit via haar 4G netwerk en sinds kort ook het KPN netwerk. Via HD Voice werden gesprekken al verbeterd door verhogen van het toonbereik. Met de nieuwe techniek wordt het bereik nog hoger. De techniek heeft echter wel een beperking, want je moet de juiste smartphone hebben, om hier gebruik van te maken.

Verbeterde spraak geluidskwaliteit

Vodafone abonnees konden al vanaf 2014 elkaar al bellen en horen middels de aanzienlijk verbeterde geluidskwaliteit van het 4G netwerk. Sinds kort konden abonnees ook in verbeterde kwaliteit bellen met abonnees van KPN. De techniek die de provider hiervoor gebruikt, is net zoals bij andere providers gebaseerd op de AMR-WB codec. Een codec die echter enkele nadelen heeft en wat beperkt is. Geluid wordt via de AMR-WB codec namelijk flink gecomprimeerd en is beperkt op een toonbereik van 7.000 Hz. De traditionele codec blijft actief op het Vodafone netwerk, maar dan voor de 2G en 3G netwerken.

De nieuwe EVS codec brengt het toonbereik naar maximaal 14.000 Hz en daarmee verbetert de geluidskwaliteit flink. Vodafone rolt de nieuwe techniek geleidelijk uit. Je zal als Vodafone klant niet direct een verschil merken. De techniek werkt niet bij het bellen naar KPN klanten. Daarnaast moet je over een smartphone beschikken met de juiste software.

Welke smartphone eigenaren profiteren?

Eigenaren van het nieuwe Samsung Galaxy Note 8 vlaggenschip genieten zonder moeite van de nieuwe techniek. Het toestel is nog niet beschikbaar, maar beschikt al wel over de juiste software voor de nieuwe techniek van Vodafone. Gebruikers van de Samsung Galaxy S7 en S8 modellen kunnen met een kleine update genieten van de verbeterde spraak geluidskwaliteit. In de aankomende maanden volgen er software updates voor andere toestellen. Houdt er wel rekening mee dat telefoons ouder dan 2016 zeer waarschijnlijk niet over de juiste techniek beschikken.

Nederland beschikt over vier zeer goede 4G netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De netwerken behoren tot de beste in de wereld en de techniek die onze providers gebruiken wordt steeds beter. Je zou al bijna een nieuwe telefoon moeten kopen om te kunnen genieten van de optimale 4,5G snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile verhoogt snelheid 4,5G netwerk met 30%

T-Mobile heeft een basis gelegd voor het 5G netwerk van de toekomst. De sim only provider heeft als eerste operator...

Sluiten