Vodafone test 4G netwerk op 5 GHz band

18 november 2015 door in Vodafone.

VodafoneVodafone heeft getest, in samenwerking met Ericsson en Qualcomm, om twee verschillende bandbreedtes te gebruiken voor 4G internet. Zo werden naast de eigen 1800 MHz bandbreedte ook de 5 GHz gebruikt.

Toekomst voor 4G

Volgens Vodafone is het gebruik van deze techniek noodzakelijk, om zo de groei van het gebruik van 4G op te vangen. Het gebruik van mobiel internet blijft maar stijgen, en zal het de komende jaren ook nog zeker wel blijven doen. Door deze extra frequentie toe te voegen, zal zowel de capaciteit als de snelheid van het 4G netwerk in de toekomst op een goed niveau blijven.

Deze nieuwe frequentie waar Vodafone momenteel op test, is vrij van vergunningen. In 2012 kochten de providers in Nederland (KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone) speciale frequenties voor 4G voor een bedrag van 3,8 miljard euro in totaal. Omdat deze frequentie vrij van vergunningen is, hoeft er ook geen veilig voor gehouden worden.

Testresultaten positief

Momenteel wordt die nieuwe frequentie, 5 GHz, ook gebruikt voor de nieuwste routers. Door de hoge frequentie, is het mogelijk om snellere snelheden te creëren. Nadeel is wel dat het bereik minder goed is dan een lagere frequentie. Dit kan dus wel erg interessant zijn voor een drukke stad, waar het bereik niet heel groot hoeft te zijn, maar waar wel veel gebruik gemaakt zal worden van mobiel internet.

Het 4G netwerk (LTE) en de wifi (5 GHz frequentie) bleken elkaar niet in de weg te zitten, wat dus een goed resultaat is. Vodafone hoopt dat de License Assisted Access-techniek (LAA) binnenkort onderdeel wordt van de 3GPP-standaard. Mocht dat gebeuren, dan zal Vodafone LAA opnemen in het netwerk. Dit zal waarschijnlijk in het begin van 2016 gaan gebeuren, als alles volgens plan zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Nieuwe Tele2 4G proposities staan live!

Zoals gisteren al aangekondigd heeft Tele2 haar 4G netwerk gelanceerd en gaan ze proberen de markt voor dataverkeer open te...

Sluiten