Vodafone Nederland presenteert half jaar cijfers 2016/17

15 november 2016 door in Vodafone.

Vodafone h1 2016 2017Vodafone Nederland presenteert vandaag de resultaten over het eerste halve boekjaar 2016/2017. De provider heeft een zwak half jaar, omzet daalt en het aantal klanten is afgenomen met 68.000. Het aandeel rendabele postpaid abonnees is wel gestegen ten opzichte van het totaal.

Het was een boeiend half jaar waarin veel aankondigingen volgde. Het bedrijf presenteerde het voornemen om een samenwerking met Liberty Global aan te gaan. Later dat jaar bleek de Europese Commissie alleen akkoord na het afstaan van Vodafone Thuis. Cijfermatig was het een minder sterk half jaar. De operationele omzet daalde 2,7% in vergelijking tot 2015 naar 859,6 miljoen euro. Ook het aantal abonnees daalde en op dit moment heeft Vodafone 4,963 miljoen klanten.

Presentatie eerste twee kwartalen boekjaar 2016/2017

De Vodafone Group rapporteert in boekjaren en de resultaten in Nederland per half jaar. Het boekjaar loopt één kwartaal achter op het reguliere jaar. Vandaar wat we spreken over het tweede kwartaal in plaats van het derde kwartaal.

Bij de presentatie van de halfjaar cijfers van de Group valt het op dat de onderneming in Nederland als zwak wordt neer gezet. Alleen Vodafone Nederland en het onderdeel in Malta zien de dienstenomzet dalen.

Cijfers Vodafone Nederland

Vodafone Nederland laat een dalende operationele omzet zien tot en met het tweede kwartaal van dit boekjaar. De omzet daalde 2,7 procent tot 859,6 miljoen euro. Binnen de dienstenomzet daalde de omzet zelfs 3,3 procent naar 434 miljoen euro. Als oorzaken van de daling geeft de provider lagere roaming inkomsten en sterke concurrentie.

Vodafone geeft de volgende oorzaken voor de dalende omzet. De provider meent dat de omzet daalt als gevolg van dalende roaming inkomsten. Een inkomsten daling die het bedrijf niet goed heeft kunnen maken met kostenreducties. De EBITDA eindigde op 159 miljoen, 6,5 procent lager dan vorig jaar. De marge is ten opzichte van vorig jaar (34,9 procent) stabiel gebleven, 34,8 procent.

Stijging postpaid aandeel, maar daling totaal aantal abonnees

Vodafone Nederland heeft aan het einde van het tweede kwartaal 4,963 miljoen klanten. Het totaal daalt met 68.000. Een forse daling van met name prepaid klanten, 56.000. Hierdoor is het aandeel postpaid abonnees gestegen naar circa 77 procent. Vodafone verdient per postpaid klant gemiddeld € 30,80 en per prepaid klant slechts € 3,80.

Het aantal klanten bij Vodafone Thuis is gestegen. Er zijn 20.000 nieuwe abonnees bij gekomen en het totaal is nu 143.000. De vaste tak van de provider wordt naar alle verwachting door T-Mobile overgenomen.

Dataverbruik stijgt ook bij Vodafone

Het dataverbruik in Nederland stijgt. Niet alleen Vodafone merkt dat er veel meer data wordt verbruikt via het eigen netwerk. Ook T-Mobile en Tele2 maken melding van meer dataverbruik.

Terwijl het totaal aantal abonnees daalde, stijgt het dataverbruik. Klanten verbruikten dit half jaar 31,1 procent meer data. Volgens de provider is dat het gevolg van meer dan twee miljoen abonnees met de juiste smartphone. Zij kunnen optimaal gebruik maken van het super snelle 4G en 4G+ netwerk van de telecomaanbieder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile Q3 2016, CEO tevreden en aantal abonnees stijgt

Tienduizenden nieuwe klanten vonden de diensten van T-Mobile in het derde kwartaal van 2016. Een toeloop van wel 54.000 abonnees....

Sluiten