Verkoop Vodafone Thuis aan T-Mobile krijgt akkoord ACM

14 december 2016 door in T-Mobile en Vodafone.

Vodafone ThuisDe Nederlandse Autoriteit Consument & Markt heeft besloten dat T-Mobile Vodafone Thuis mag overnemen. De vaste tak van Vodafone Nederland stond te koop in verband met de voorgenomen fusie tussen Ziggo en Vodafone.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) oordeelde dat het in het belang van de consument is, dat T-Mobile het vaste telecomonderdeel van Vodafone Nederland mocht overneemt. Het onderdeel, Vodafone Thuis, beheert de vaste tv-, internet- en telefonieactiviteiten van Vodafone Nederland. Vodafone verkoopt zijn vaste telecomdivisie omdat dit als eis werd gesteld door de Europese Commissie, voor de voorgenomen joint-venture met Liberty Global’s Ziggo. Het akkoord van de ACM is dan ook een groen licht voor die voorgenomen fusie.

Vaste telecom-tak Vodafone

De vaste telefonie-tak van Vodafone, Vodafone Thuis, is één van de groeiende onderdelen van Vodafone. De tak heeft sinds vorig kwartaal 143.00. abonnees. Daarvan zijn ongeveer 90% ‘triple play’ abonnees. Vodafone Thuis heeft een breedbandnetwerk dat ongeveer 80% van de Nederlands toegang geeft tot super snel internet.

Vodafone werd in augustus min of meer verplicht zijn vaste tak in de verkoop te zetten. De Europese Commissie ging toen akkoord met de joint-venture tussen het bedrijf en Ziggo. Als enige eis stelde de Commissie dat Vodafone Thuis verkocht werd. In september bleek er al veel interesse in het onderdeel en niet veel later hoorden wij dat T-Mobile de gegadigde was. Met het akkoord van gisteren door de ACM is ook de weg naar de fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland vrij.

Overname Vodafone Thuis goed voor ons, de consument

De ACM meent dat het akkoord voor de overname van Vodafone Thuis goed is voor ons, de consument:
We verwachten dat T-Mobile zich verder ontwikkelt tot een krachtige speler in telecomland. T-Mobile kan zo een belangrijke uitdager worden van partijen als KPN en Ziggo-Vodafone. Met de aankoop van Vodafone Thuis kan T-Mobile voortaan ook bundels van vaste en mobiele diensten aanbieden. Klanten profiteren hiervan dankzij nieuwe diensten en scherpe prijzen.

Groen licht joint-venture Vodafone Nederland & Ziggo

Aan het begin van 2016 maakten Ziggo en Vodafone Nederland hun wens voor een fusie bekend. De Europese Commissie heeft hiervoor in augustus groen licht gegeven. De Commissie stelde echter één eis: dat Vodafone de vaste activiteiten van het bedrijf in Nederland verkoopt. Het bedrijf heeft een koper gevonden, T-Mobile. Afgelopen vrijdag, 9 december, heeft de Europese Commissie de provider goedgekeurd als koper en gisteren is de verkoop door de ACM goedgekeurd. Kortom er is nu groen licht voor de joint-venture van Ziggo en Vodafone Nederland.

Een joint-venture die de Nederlandse telecommarkt volledig op zijn kop zal gooien. Waren we eerst afhankelijk van KPN, straks zijn er twee reuzen in de Nederlandse telecommarkt met een derde partij van formaat, T-Mobile.

ACM onderzoekt Nederlands telecomlandschap

Het mag duidelijk zijn, dat de Nederlandse telecomlandschap verandert door beide overnames. De ACM zal daarom een nieuwe analyse maken van de markt. Een analyse die zelfs kan leiden tot veranderende regels. Want op basis van het huidige marktanalysebesluit, wordt toegang tot het KPN netwerk gereguleerd voor de periode 2016 – 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Tele2 wint Loden Leeuw omdat het kan

Gister avond maakte Radar bekend welke reclame door hun kijkers, als de meest irritante reclame van 2016 wordt gezien. Tele2...

Sluiten