Vergelijken sim only simpeler door strenge reclame regels

5 januari 2017 door in Algemeen.

AFM handje sim onlyPer 1 januari 2017 is er nogal wat veranderd in de telecom. Veranderingen die nauwelijks invloed hebben op sim only abonnementen. Vooral telefoonabonnementen hebben te maken met de regels die strenger zijn voor reclames van telefoons afbetaling en een mogelijke melding bij het BKR.

Sinds het begin van dit jaar hebben de verschillende sites en reclame uiting waar telefoonabonnementen met een telefoon worden aangeboden de waarschuwing: ‘Let op: Geld lenen kost geld‘. Daarnaast zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanaf 1 mei er op toezien dat aanbieders een leentoets doen en registreren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dat geldt voor iedereen die een smartphone wil kopen op afbetaling.

Sim only abonnementen blijven buiten beschouwing voor strengere regels. Zij hebben geen leningcomponent en daardoor vallen deze abonnementen niet onder toezicht van de AFM. Dankzij de nieuwe regels is het wel eenvoudiger geworden voor consumenten om een sim only abonnement met een telefoonabonnement te vergelijken. Je kunt nu telefoonabonnementen eenvoudiger vergelijken met sim only van bijvoorbeeld KPN, T-Mobile en Tele2.

Klanten duidelijk informeren

De nieuwe regels staan volledig in het belang van de consument. Ze zijn het gevolg van enkele rechtszaken die voor de kantonrechter zijn gekomen. Hierdoor vallen de ‘gratis’ telefoons sinds halverwege 2016 onder kredietverlening. De telefoon die je krijgt bij een telefoonabonnement wordt gezien als koop op afbetaling. Dergelijke overeenkomsten vallen onder het toezicht van de AFM. De AFM ziet er op toe dat consumenten worden beschermd bij kredietverlening.

De AFM zegt het volgende over de nieuwe regels: “Telecomaanbieders moeten klanten duidelijk informeren over het telefoonkrediet en de kosten. De kosten voor het krediet moeten apart worden vermeld in de uitingen van de telecomaanbieder, zoals in reclames en op websites. De prijzen van mobiele telefoons met en zonder abonnement worden hierdoor beter vergelijkbaar.

Vanaf 1 januari 2017 moesten telecomaanbieders niet alleen de kosten voor de telefoon en het abonnement opsplitsen. De aanbieders moeten ook krediettabellen tonen. In een krediettabel staat wat je precies betaalt voor een krediet, hoe lang de looptijd is en wat je in totaal kwijt bent voor de lening/telefoon.

Gevolgen sim only abonnementen

Vanuit de wetgeving zijn er geen gevolgen voor een sim only abonnement zelf. De nieuwe regels hebben namelijk te maken met kredietverlening en daarvan is geen sprake bij sim only abonnementen. De regels maken het wel mogelijk voor consumenten om eenvoudiger hun opties te vergelijken.

Je kunt nu eenvoudig sim only met een los toestel vergelijken met een vergelijkbaar telefoonabonnement met toestel. Zo kun je sneller zien of de korting die je krijgt voor de telefoon bij het telefoonabonnement opweegt tegen het los kopen met afsluiten van een sim only abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Joint venture Ziggo & Vodafone, VodafoneZiggo genoemd

Aan de vooravond van een nieuw jaar maakte Libery Global en Vodafone bekend dat de joint venture VodafoneZiggo is afgrond.

Sluiten