6 juni 2018 door in Algemeen

Bellen vanuit EU naar EU landVandaag zijn de EU lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement akkoord gegaan over de volgende stap in telecommunicatie binnen EU landen. Er gaat namelijk een maximaal tarief gelden voor gesprekken en smsjes naar andere EU landen.

Bellen naar EU landen wordt goedkoper! Nadat vorig jaar bellen binnen de EU al goedkoper was geworden bleef bellen naar de EU landen duur. Vandaag hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU lidstaten een belangrijk akkoord bereikt. De partijen zijn het na maanden van overleg eens over het verlagen van de kosten voor bellen naar EU landen. Na Roam Like at Home is het nu ook goedkoper om te bellen naar EU landen. Wanneer de nieuwe regels ingaan is echter niet bekend. De partijen moeten het akkoord nog formeel afronden. De nieuwe tarieven gelden helaas nog niet. Providers krijgen waarschijnlijk een deadline voor het invoeren hiervan. Gebruikers van Vodafone konden bijvoorbeeld twee weken eerder gebruikmaken van de nieuwe Roam Like at Home regels.

Kosten voor bellen naar EU landen maximaal 19 cent

Het heeft maanden van onderhandeling gekost maar er is een akkoord bereikt om de kosten voor bellen naar EU landen te verlagen. In Brussel is er vanochtend akkoord bereikt over maximum EU tarieven. Deze tarieven gaan gelden voor gesprekken van EU landen naar andere EU landen. Bellen of smsjes sturen vanuit een EU land naar een van de 28 lidstaten mag in de toekomst niet meer kosten dan 19 cent per minuut of 6 cent per sms.

De nieuwe regelgeving volgt op de Roam Like at Home regels van afgelopen jaar. Juich niet te vroeg want de lidstaten krijgen twee jaar om deze wetgeving op nationaal niveau te implementeren. Het is onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor providers zoals KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile. Het drietal meldt in de laatste kwartaal cijfers wel omzet druk in verband met wetgeving. De omzet is lager vanwege de verlaagde inkomsten uit buitenland roaming door Roam Like at Home.

Electronic Communication code

De nieuwe regels die vandaag gepresenteerd zijn door de Europese Commissie worden samen de Electronic Communications Code (ECC) genoemd. De ECC is meer dan alleen nieuwe tarieven. De code werd al in 2016 gepresenteerd en moet ook bijdragen aan beter bescherming van consumenten en beschikbaarheid van 5G frequenties. Voor 2020 wil Europa namelijk beschikken over meerdere landelijke 5G netwerken. In de ECC staan flinke doelen geformuleerd zoals het doel om alle Europese huishoudens te voorzien van internet met minimaal 100 Mbps snelheid voor 2025. Publieke instellingen moeten voor die tijd beschikking hebben tot een 1 Gbps verbinding.

Met de maximale tarieven voor bellen naar EU landen heeft de Europese Commissie vandaag een belangrijke stap gezet naar de doelstellingen uit de ECC.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only