Tele2 Q3 forse klantgroei maar afschrijving nekt winst

21 oktober 2016 door in Tele2.

Tele2De Zweedse provider Tele2 publiceert als een van de eerste providers zijn cijfers. De provider is ook actief in Nederland. Het zijn de activiteiten in Nederland die zorgen voor een negatief resultaat. Een forse afschrijving op de ‘goodwill’ in Nederland nekt de winst ondanks een toename in omzet.

Hoewel Tele2 fors afschreef op de goodwill van zijn Nederlandse dochteronderneming, mocht de provider niet ontevreden zijn over zijn activiteiten in ons land. Het aantal mobiele klanten groeide sterk en omzet steeg licht.

Cijfers Tele2 Q3

Tele2 heeft 6,9 miljard SEK (circa 717 miljoen euro) omzet behaald in het derde kwartaal van 2016. Een stijging van 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Door een afschrijving op de goodwill in Nederland draait de onderneming verlies, -2,26 miljard SEK (-233 miljoen euro). Zonder de afschrijving op de goodwill van 2,456 miljard SEK (circa 253 miljoen euro) kon de onderneming een positief resultaat rapporteren.

Cijfers Tele2 Nederland

De Zweedse onderneming zag zijn omzet uit Nederland groeien met circa vier miljoen euro naar 153 miljoen euro (1,480 miljard SEK). De omzet in mobiele telefonie groeide naar 738 miljoen SEK (ongeveer 76 miljoen euro). Een groei van circa 15% ten opzichte van Q3 in 2015. De omzet van breedband diensten is gedaald tot 56 miljoen euro. In het zelfde kwartaal in 2015 wat dit 59 miljoen euro. In vergelijking met Q3 van 2015 daalt de omzet in vaste telefonie meer dan een kwart. Tele2 maakt echter nog wel verlies op EBITDA-niveau. De cijfers verbeterde in vergelijking met voorgaande kwartalen. EBITDA van de onderneming is -18,7 miljoen euro.

In Nederland blijft de provider investeren in het 4G netwerk. Afgelopen kwartaal is 6,8 miljoen euro geïnvesteerd in het Nederlandse 4G. Tot nu toe heeft de provider circa 345 miljoen euro in het Nederlandse 4G netwerk. De provider blijft investeren in zijn 4G netwerk.

Prestaties Tele2 Nederland

In Nederland nadert Tele2 de 1 miljoen mobiele abonnees.  Afgelopen kwartaal groeide het aantal Tele2 klanten voor mobiele diensten naar 991.000. In de afgelopen kwartalen van 2016 is het aantal abonnees met 59 miljoen gestegen. Uitgaande van de klantgroei in de laatste kwartalen, zal de provider op dit moment de mijlpaal van 1 miljoen abonnees bereikt hebben. Uit de kwartaalcijfers blijkt het aantal breedband abonnees van met 45.000 is gedaald naar 351.000.

In Nederland is het aantal Tele2 winkels naar 13 gestegen en de provider heeft de dekkingsgraad van het 4G-netwerk vergroot. Tele2 nadert concurrenten als KPN en Vodafone. De provider heeft 83% dekking binnenshuis en 98% dekking buitenshuis.

Positieve vooruitzichten

De Tele2 groep is tevreden over de groei van mobiele abonnees in Nederland. EBITDA blijft op dit moment negatief in verband met 4G investeringen. De verliezen zijn beperkt door het marketingbudget te verkleinen in de zomermaanden. In de rapportage van de kwartaal cijfers is de Tele2 groep zeer positief over de groei in klanttevredenheid en gebruik van mobiele data in Nederland. Eerder dit jaar publiceerde de provider zijn MVO resultaten van 2015. De focus en aandacht voor klanttevredenheid in 2015 heeft ongetwijfeld meegewerkt aan dit positieve resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
T-Mobile start met 4G Voor Thuis abonnementen

Woensdag 19 oktober 2016 is T-Mobile gestart met de verkoop van zijn nieuwe abonnement voor buitengebieden, 4G Voor Thuis. Het...

Sluiten