Tele2 op koers, zwaar weer voor andere aanbieders

11 februari 2014 door in KPN en Tele2.

currency-rates-767836-mOp T-Mobile na, maakten vorige week de grote providers kwartaalresultaten bekend. Dat de trend van dalende inkomsten uit bellen en sms’en zich doorzet is geen verrassing. Dat de omzetten daardoor onder druk staan ook niet. KPN en T-Mobile maakten al min of meer reorganisaties bekend. Een overzicht van het vierde kwartaal van 2013.

We kijken naar resultaten van KPN, Vodafone en gezien de ambities voor de komende periode, naar die van Tele2. T-Mobile bracht nog geen cijfers naar buiten, maar kondigde wel een reorganisatie aan.

KPN

De omzet op de mobiele markt daalde met dertien procent. “De mobiele markt in Nederland bleef competitief met nieuwe spelers. De omzet werd bovendien beïnvloed door de overgang naar sim only en druk op de prijzen”, aldus een verklaring van KPN. Natuurlijk speelt het dalende bel- en sms-verkeer een rol en de verkoop van toestellen neemt af. De 9.000 nieuwe abonnees kunnen niet voorkomen dat het martkaandeel kleiner wordt. KPN kondigde begin deze maand een nieuwe ontslagronde aan. De komende twee jaar verdwijnen er 1500 tot 2000 banen.

Het gebruik van 4G zit in de lift. In het derde kwartaal van 2013 maakten 100.000 klanten gebruik van 4G, in het vierde deel van het jaar steeg dat naar 323.000 gebruikers. Op dit moment kan tachtig procent van Nederland op het nieuwe netwerk, eind maart moet dat honderd procent zijn.

Vodafone

Vodafone zag dat er duidelijke verschuiving plaatsvond van buiten de bundel naar binnen de bundel bestedingen. Veel klanten kiezen voor een grotere maandbundel met beter voorspelbare kosten. De totale omzet daalde met 6,6 procent. Het aantal aansluitingen bleef met 5,3 miljoen nagenoeg gelijk.

Tele2

De Zweedse telecomaanbieder verdiende 51 miljoen euro aan mobiele telefonie in Nederland, een stijging van 65 procent. Een stijging die het verlies aan inkomsten uit spraak en sms compenseerde In het laatste deel van het jaar roeide de provider 62.000 nieuw klanten binnen, waarmee het totaal nu op 694.000 komt. Deze week introduceert Tele2  nieuwe, onbeperkte abonnementen. NonStop combineert onbeperkt bellen en sms’en naar vaste en mobiele nummers met een losse databundel.

T-Mobile

Van T-Mobile zijn nog geen kwartaalcijfers bekend, maar eind januari werd wel bekend dat mede door het afnemende bel- en sms-verkeer de inkomsten tegenvallen, waardoor het schrappen van 75 banen niet te voorkomen lijkt. Er werken ongeveer 2.500 mensen bij T-Mobile in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Hoe verandert 4G de markt?

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 legden eind 2012 veel euro’s neer voor de frequenties die een 4G-netwerk mogelijk maken. KPN...

Sluiten