Tele2 bespaart stroom en biedt in de nacht minder snel 4G

18 juli 2017 door in Tele2.

Tele2 bespaart en zet deel 4G netwerk uitEr blijken verschillende abonnees van Tele2 die in de nacht veel minder snel internet hebben dan overdag. Afgelopen week reageerde de provider hierop in het eigen forum. Tele2 bespaart namelijk energie en denkt aan het milieu. Daarop zet de sim only aanbieder een deel van het 4G netwerk uit.

Het blijkt dat Tele2 van 0:00 uur tot 7:00 in de nacht minder snel 4G biedt. Tweakers vond een melding van de lage snelheid op het eigen forum van de provider. De sim only provider zet in de nacht namelijk de 2600 MHz frequentie uit. Het gebruik is in deze periode veel minder en met het uitzetten bespaart de provider stroom. Daarnaast is de besparing ook nog eens goed voor het milieu. Bel of internet je in de nachtelijke uren, dan maak je dus alleen gebruik van 800 MHz band. De enkele band heeft echter ook enkele gevolgen.

Tele2 zet deel 4G netwerk uit in de nacht

Gebruikers van het Tele2 netwerk merkten afgelopen tijd een vermindering van de snelheid in de nacht. Van 0:00 in de avond tot 7:00 in de ochtend vermindert de snelheid in sommige gevallen met wel 80%. Een opmerkelijke abonnee maakte melding van de vermindering in het eigen forum van de provider. Hij wilde graag de reden achter het verminderen van die snelheid weten. Daarop reageerde een Tele2 moderator met de uitleg, dat de provider een deel van het 4G netwerk afsluit. De provider bespaart hiermee stroom en denkt aan ons milieu. Van 0:00 tot 7:00 sluit de provider namelijk de 2600 MHz frequentie. Gebruikers kunnen in de nacht alleen gebruik maken van de 800 MHz frequentie. Het gevolg hiervan is dat 4G+ niet meer mogelijke is. De internet snelheid die je ervaart zal dus minder worden. Al wordt dat effect deels opgevangen door minder gebruikers in de nacht.

4G netwerk is langzamer in de nacht

Het voornaamste gevolg van het uitzetten van de 2600 MHz band is natuurlijk, dat dataoverdracht langzamer wordt. De 2600 MHz frequentie wordt echter vooral gebruikt als aanvulling en is in landelijke gebieden helemaal niet zo goed bereikbaar vanwege de hoge frequentie. Tele2 biedt naast 4G ook 4G+ snelheid en die snelheid kan de provider in de nachten dus niet meer garanderen. De 4G+ techniek werkt namelijk op basis van carrier aggregatie en heeft twee of drie frequenties nodig. Gecombineerd levert dat een nog snellere datasnelheid op. In theorie kan die snelheid zelfs oplopen tot 400 Mbps, maar dan hebben we het over buitenlandse 4G netwerken.

Gevolgen van de uitgeschakelde 2600 MHz frequentie

Het is onduidelijk wat de gevolgen precies zijn voor de gemiddelde Tele2 abonnee. Degene die de vermindering in snelheid aankaart heeft in ieder geval een behoorlijke snelheidsvermindering opgemerkt. Gemiddeld daalde de maximale snelheid met ruimt drie kwart in de nacht. Je mag dus wel zeggen, dat Tele2 geen 4G+ meer aanbiedt in de nacht. LET OP, de betreffende abonnee praat over maximale snelheden en dat wil helaas niet alles zeggen over de snelheid die je ervaart. Al zullen abonnees met het nieuwe Unlimited sim only abonnement van Tele2 natuurlijk wel teleurgesteld zijn dat zij niet ultra snel het internet kunnen leeg zuigen.

De energie en milieu besparende maatregel heeft ook een ander gevolg. Want bel je met een Chinese smartphone, dan kan kun je een smartphone gebruiken met alleen maar ondersteuning voor de 2600 MHz frequentie. In de nacht is er voor jouw smartphone helemaal geen 4G band meer beschikbaar. Je kunt vervolgens nog wel internetten, maar dan via het 3G netwerk van T-Mobile. Het aantal smartphones dat de 800 MHz frequentie niet ondersteund is echter niet bekend.

Tele2 heeft nog niet gereageerd op de zaak en het is voor ons niet in te schatten of de overduidelijke voordelen voor het milieu opwegen tegen degene die flink verminderde snelheid ervaren.

1 reacties op "Tele2 bespaart stroom en biedt in de nacht minder snel 4G"

Piet schreef op 17 augustus 2017 om 00:35

’s Avonds is Tele2 enorm traag. Webpagina’s openen stroperig. Laat staat dat je nog iets kan streamen.
Overdag is het ook niet echt snel (regio noordwest Drenthe). Mijn KPN 4g is daarentegen zeer snel 20-200 Mbps. Echter bied KPN geen unlimited pakketten en Tele2 wel.. en Tele2 is maandelijks opzegbaar.. Als Tele2 zorgt voor voldoende snelheid zou ik klant blijven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone wijzigt aanbod en verdubbelt Red databundels

Sluit je vanaf vandaag een nieuw sim only abonnement af bij Vodafone, dan kun je tot wel twee keer zoveel...

Sluiten