Tarieven roaming toch aangepakt

13 september 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

EurovlagEr was de nodige ophef over de zaken die al dan niet in het definitieve hervormingsvoorstel voor de Europese telecommarkt van Neelie Kroes (Digitale Agenda) zouden staan. Inmiddels is het plan door het dagelijks bestuur van de Europese Unie aangenomen. Voor ons als consument is het goed nieuws dat er toch aandacht is voor het verlagen danwel afschaffen van roamingtarieven. De verwachting van kenners is dat over netneutraliteit het laatste woord nog niet gevallen is. Het doel van het plan is nog steeds het vormen van één Europese telecommarkt.

 

Vorige week leek het er op dat de Eurocommissaris onder druk van de grote aanbieders de plannen voor het afbouwen van roamingtarieven had geschrapt. Dit klopt niet, het doorberekenen van kosten voor het ‘lenen’ van elkaars netwerk wordt aangepakt door providers de keuze te geven om roaming helemaal op te geven zodat klanten volgens hun normale bundel kunnen bellen en internetten of om klanten de mogelijkheid te bieden om over de grens zelf op eenvoudige wijze voor een lokale provider te kiezen die scherpe tarieven biedt. Dit moet dan mogelijk zijn zonder de aanschaf van een aparte simkaart. Daarnaast stelt de Europese Commissie een plafond in van maximaal € 0,19 cent per minuut voor grensoverschrijdende gesprekken met een mobiele telefoon en vaste gesprekken naar het buitenland mogen niet duurder zijn dan de binnenlandse tarieven.

Netneutraliteit

Bij netneutraliteit staat de vraag centraal of providers bepaalde soorten internetverkeer met voorrang dan wel met vertraging mogen behandelen en of ze daar dan extra geld voor mogen vragen. In Nederland is netneutraliteit wettelijk vastgelegd en biedt internetgebruikers daarmee vrij toegang tot internet. In het plan van Kroes komt de neutraliteit wel aan de orde, maar gaat minder ver dan de wetgeving zoals die nu in Nederland geldt. Het blokkeren of beperken van sites of internetdiensten door internet service providers blijft verboden, maar er zijn diverse uitzonderingen op de regel opgenomen. Het voortrekken van websites, content of diensten mag onder bepaalde voorwaarden nog wel. Critici voorzien het scenario dat providers veel macht krijgen en dat hun focus zal liggen op het starten van exclusieve internetkanalen. Deze kanalen mogen van Kroes echter niet ten koste gaan van de ‘normale’ internettoegang.

Parlement

In het plan is er ook aandacht voor het verruimen van de bandbreedte in de ether voor 4G en WiFi om op die manier de toename aan dataverkeer te verwerken, meer transparante tarieven, duidelijkheid over geadverteerde en geleverde bandbreedte en Kroes pleit voor duidelijke en vooral leesbare contracten. Het plan ligt nu voor bij het Europees Parlement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Mobiele Telefonie: De cijfers [infographic]

De telecom markt – en dus ook onze sim only sector – is continu in beweging. Nieuwe toestellen, veranderende abonnementsstructuren...

Sluiten