T-Mobile en Vodafone het grootst, Tele2 groeit

30 juli 2013 door in T-Mobile en Vodafone.

Tele2 sheepDe mobiele telefoniemarkt leent zich uitstekend voor onderzoeken en we besteden er hier regelmatig aandacht aan. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat de mobiele markt als geheel vrij stabiel is. T-Mobile en Vodafone blijven de grootste partijen naast KPN, maar het is Tele2 dat het afgelopen jaar het marktaandeel wist te vergroten van drie naar vijf procent.

In de rapportage Dutch Mobile Consumer over het eerste kwartaal van 2013 van Telecompaper staan de resultaten van een onderzoek onder 20.000 Nederlanders tussen de twaalf en tachtig jaar. Tele2 zag kans om van een marktaandeel van drie procent in het eerste kwartaal van 2012 te groeien naar vijf procent in de eerste drie maanden van 2013. Voor wat betreft de aantallen gebruikers hebben T-Mobile en Vodafone de helft van de markt in handen.

Keuzes

Consumenten hebben het nodige te kiezen als het gaat om providers en handsets. De keuze voor een provider wordt voornamelijk gemaakt op basis van (maandelijkse) kosten, gevolgd door de voorkeur voor een merk of soort met als derde promoties of aanbiedingen. T-Mobile won terrein onder Sony-gebruikers maar verloor Apple-fans. Die laatste groep stapte misschien over naar Vodafone, want deze provider kende een stijging van Apple-gebruikers. Ook bij de keuze van een telefoon is de prijs de belangrijkste afweging, op de voet gevolgd door de mogelijkheid om contact te maken met een WiFi-netwerk.

Smartphone

De smartphone is wereldwijd populair en in Nederland al niet minder. In het eerste kwartaal van 2013 had 63 procent van de consumenten een smartphone. Een jaar eerder was dat 52 procent. Ook hier boekte Tele2 succes. Samen met Telfort realiseerde deze provider de grootste groei in smartphone-penetratie. Hi heeft met 77 procent de hoogste penetratiegraad voor wat betreft smartphones.

Online diensten

Doordat het aantal smartphonebezitters stijgt, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van online diensten. Ruim de helft van het Nederlandse dataverkeer verloopt via mobiel internet en dat gebeurt dan weer voornamelijk via de smartphone. Veertig procent gebruikt de mobiel voor het versturen en ontvangen van e-mail en 39 procent surft regelmatig mobiel op internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ik ga op vakantie en neem mee…

Voor de regio’s Noord en Zuid is de kop er al af en deze week ging voor Midden-Nederland de vakantieperiode...

Sluiten