T-Mobile start Carrier Aggregatie pilot op 3G band

30 juni 2016 door in T-Mobile.

Carrier AggregatieT-Mobile start in Woerden met een 3-band carrier aggregatie (3CA) test. De provider van ‘Mobile First‘ verhoogt de capaciteit en snelheid van zijn mobiele netwerk door de capaciteit van de verschillende netwerk frequenties te combineren. Het gevolg is extra capaciteit voor 4G en daarmee kan de provider snelheden tot 300 Mb/s halen.

 

Carrier aggregatie gebruikt 3G frequentie voor 4G

In Woerden test T-Mobile het functioneren zijn nieuwe 4G+ techniek onderzoeken. De techniek moet het mogelijk maken de capaciteit van 4G te vergroten dankzij gebruik van de 2100 MHz band.
De vier grote providers van Nederland gebruiken 6 frequenties voor zowel 2G, 3G als 4G. Er zijn twee tot drie 4G frequenties (800, 1800 en 2600 MHz), één 3G frequentie (2100 MHz) en twee frequenties voor 2G (900 en 1800 MHz).

Tijdens de pilot gebruikt T-Mobile de helft van het 3G spectrum (10MHz) voor 4G. De maximale capaciteit van een frequentie is 20 MHz en hiermee kun je snelheden halen tot wel 150 Mb/s. Het bundelen van de frequenties zorgt voor een verhoogde capaciteit en snelheid. Zo kan T-Mobile zijn maximale snelheid fors vergroten tot wel 300 Mb/s, maar ook de capaciteit van het 4G netwerk wordt vergroot. Als eerste telecomaanbieder van Nederland gebruikt T-Mobile de 3G frequentie (2100 MHz) voor 4G+ techniek.

T-Mobile snelheid maximaal 150 Mb/s

T-Mobile wil met de test het functioneren van de 4G+-techniek onderzoeken op de 3G band, 2100MHz. Op basis van het onderzoek kan het bedrijf aanpassingen maken en instellingen wijzigen voor toekomstige activering op het gehele netwerk. Als abonnee in Woerden zou je nu in principe in staat moeten zijn om te downloaden met snelheden van maximaal 300 Mb/s dankzij de pilot. Landelijk kunnen (of mogen) T-Mobile gebruikers met maximale snelheden van 120 of 150 Mb/s downloaden. Mocht je dit nog nooit gehaald hebben, treur niet. Want in de praktijk zijn die maximale snelheden niet te halen. Er zitten namelijk velen mensen op een band waardoor je in de praktijk slechts één derde van de maximale snelheid kan halen.

Toekomst strategie T-Mobile

T-Mobile experimenteert vaker. Recent nog bracht de provider specifieke data-bundels en het is dan ook logisch dat de provider kijkt naar mogelijkheden om zijn datacapaciteit uit te breiden. In het persbericht legt Richard Marijs, Technology Strateeg, het belang van Carrier aggregatie uit: “Met de 4G+ 3-band carrier aggregatie (3CA) krijgen klanten een nog betere internetervaring als het lokaal erg druk is bijvoorbeeld tijdens een evenement of tijdens het reizen in de trein. Alhoewel er op dit moment voldoende ruimte is op het 4G+ netwerk, anticipeert T-Mobile hiermee op het toenemend data gebruik in de toekomst.

Afhankelijk van de resultaten van de nieuwe CA-technieken zal T-Mobile 3CA wel of niet invoeren in het gehele netwerk. Het netwerk is in ieder geval gereed voor de speciale SRAN-technologie. Dat is de technologie die nodig is voor het activeren van 4G via 2100 MHz. Het is onduidelijk in welk stadium de techniek voor de 3-band carrier aggregatie zich bevind en of het al in het volledige netwerk geïmplementeerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Qualcomm laat 5G snelheid zien van 3 Gbps

Tijdens het Mobile World Congress te Shanghai laat Qualcomm een testopstelling zien van zijn nieuwste 5G netwerktechnologie. De opstelling werkt...

Sluiten