1 juli 2019 door in Algemeen

Verbod smartphone op fietsPer vandaag is het gebruik van je smartphone op de fiets officieel verboden. Den Haag waarschuwt voor de gevaren en het verbod hierop. Vanaf maandag 1 juli kun je namelijk een boete krijgen van 95 euro voor het gebruik van je mobiele telefoon op de fiets. Sim only gebruikers die gewend zijn om tijdens het fietsen hun laatste berichtjes te lezen moeten oppassen.

Afgelopen vrijdag is er een landelijke campagne gestart met de naam: ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. De overheid wilde hiermee burgers voorbereiden op het smartphone verbod. Vanaf vandaag gaat de nieuwe wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in. De wijziging betekent dat het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het fietsen verboden is. Vanaf het begin van dit jaar voert de Nederlandse overheid al een grootschalige campagne tegen onveilig gebruik van telefoons in het verkeer met de term MONO. MONO betekent letterlijk alleen of voor één. Hiermee wil de overheid dat mensen die onderweg zijn de focus houden op één ding; het verkeer.

Verbod op smartphone tijdens fietsen

Vanaf vandaag is het regelement verkeersregels en verkeerstekens 1990 gewijzigd en mag je niet meer bellen, appen of je muziek wisselen op de fiets. Het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets is officieel verboden. In het oude regelement stond; een bestuurder van een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig met motor mag geen mobiele telefoon mag vasthouden tijdens het rijden. De nieuwe aanpassing betekent dat ‘bestuurders van een voertuig tijdens het rijden’ geen ‘mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking’ in de hand mogen houden. De boete op het in de hand houden van een smartphone tijdens het fietsen is 95 euro. Die wil je natuurlijk liever in je zak houden.

T-Mobile springt op het verbod in

Ook de Nederlandse providers waarschuwen hun abonnees voor de gevaren van het gebruik van de smartphone op je fiets. Vanwege het verbod vragen T-Mobile en TButterfly op basisscholen in Nederland aandacht voor de nieuwe wet. Ze laten zien wat de gevaren zijn van smartphonegebruik al fietsend. Inmiddels zijn er al meer dan 130 voorlichtingslessen geweest.

Samen hebben T-Mobile en TButterfly een voorlichtingspakket gemaakt voor basisscholen. Hiermee vult de provider de bestaande Flappdrol campagne van Ben aan.

75 procent jongeren gebruikt telefoon tijdens fietsen

Momenteel gebruikt 49 procent van de Nederlanders hun smartphone tijdens fietsen, dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte. Sterker nog uit het onderzoek komt naar voren dat binnen de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar dat percentage zelfs 75 procent is.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only