Politie wil verbod op niet-geregistreerde prepaidtelefoons

3 november 2014 door in Algemeen.

simkaartenPrepaidtelefoons blijken geliefd bij criminelen. Op grote schaal worden zulke telefoons ingezet bij het plegen van misdrijven. En daarom wil de politie er vanaf. “Denk hierbij niet alleen aan mensenhandel, heling, vuurwapen- en drugscriminaliteit, inbraken, babbeltrucs, fraude en afpersing, maar ook aan het beramen van terroristische acties”, schrijft de politie in een intern rapport.

Niet meer anoniem
Volgens de politie heeft gemiddeld 85 procent van aangehouden verdachten voor criminele activiteiten een niet-geregistreerde prepaidtelefoon bij zich. “Het lijkt bij veel criminelen een basisbehoefte te zijn voor het plegen van misdrijven.”

Prepaidtoestellen zijn hartstikke makkelijk verkrijgbaar, ook bij supermarkten en tankstations. Volgens de politie werken deze dan ook onbewust mee aan het beramen van misdrijven.

Registreren en betalen
Het liefst ziet de politie een situatie waarin een prepaidtelefoon pas werkt zodra deze bij de telecomprovider is geregistreerd en een betaling per bank. Op die manier is het niet meer mogelijk om anoniem een telefoon te gebruiken en dus wil de politie een geheel verbod op niet-geregistreerde prepaidtelefoons.

Ook kun je dus pas je beltegoed opwaarderen zodra je telefoon geregistreerd is.

In behandeling
Het interne rapport van de politie werd eind 2013 overhandigd aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Op dit moment buigt dat ministerie zich ook over het onderzoek. Afwachten wat ervan terechtkomt, dus.

Een onbekend fenomeen is het niet, zo is de verplichting om je telefoon te registreren al in Duitsland al ingesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Merendeel mobiele abonnementen biedt onbeperkt sms

Eerder schreven we dat providers grote verliezen maken door het verminderde gebruik van de bel- en sms-functie, nu al traditioneel...

Sluiten