Overname KPN dichterbij?

27 augustus 2013 door in KPN.

kpn-dakHet kan bijna niemand ontgaan zijn dat het Mexicaanse América Móvil (AMX) begin deze maand een overnamebod heeft gedaan op KPN. Niets is zeker op dit moment, maar doordat AMX akkoord is gegaan met de verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus aan het Spaanse Telefónica komt een overname wel dichterbij. Of toch niet?

AMX bezit al 29,77 procent van KPN en bracht op 9 augustus een bod uit op het resterende deel van KPN van € 2,40 per aandeel. Het idee was dat AMX ook aasde op het winstgevende E-Plus, het Duitse onderdeel dat KPN juist wilde verkopen. AMX was het niet eens met de afgesproken voorwaarden. KPN paste de voorwaarden aan en AMX gaat nu toch akkoord met de verkoop van E-Plus. Deze verkoop levert KPN 8,55 miljard euro op samen met een belang van 20,5 procent in Telefónica.

Het lijkt erop dat AMX doorzet. Carlos Slim, eigenaar van het Mexicaanse bedrijf, maakte bekend dat na een eventuele overname het merk KPN blijft bestaan en dat het hoofdkantoor in Den Haag gevestigd blijft. Verder zei hij toe te investeren in KPN zodat het bedrijf groter kan worden op de thuismarkt. In september volgt een officieel bod. Aandeelhouders kun hun stukken dan aanmelden voor verkoop. Als minder dan 95 procent van de stukken wordt aangemeld, blijft KPN genoteerd aan de Amsterdamse beurs, met América Móvil als grootaandeelhouder.

Hoewel niets meer een overname in de weg lijkt te staan, denkt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) daar anders over. Nu er geld binnenkomt van de verkoop van E-Plus lijkt het alternatief om zelfstandig door te gaan aantrekkelijk, liet VEB-directeur Jan Maarten Slagter weten in het NOS Radio 1 Journaal.

Verdeelde meningen

Hoewel in Nederland de meningen over een overname verdeeld zijn, vindt de meerderheid het jammer dat KPN over zou gaan in buitenlandse handen. Uit een onderzoek van Nu.nl onder 1.500 mensen blijkt dat 56 procent een overname betreurt. Een kwart vindt het niet heel erg en 19 procent had geen mening of gaf geen antwoord. Vakbond De Unie vreest een opsplitsing van onderdelen. Voorzitter Reinier Castelein denkt dat AMX vooral interesse heeft in de mobiele activiteiten en verwacht dat het vaste net en andere minder waardevolle onderdelen worden afgestoten. En dat kan volgens hem desastreus uitpakken voor de Nederlandse werkgelegenheid en de kwaliteit van het vaste net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Daling omzet mobiele telefonie

De omzetten op de markt voor mobiele telefonie in Nederland staan onder druk. Dat wordt bevestigd door de cijfers over...

Sluiten