Overheid veilt drie 4G & 5G frequenties in 2019

20 september 2017 door in Algemeen.

Nederlandse overheid veilt 4G en 5G  frequentieHet Nederlandse Kabinet wil de huidige koppositie van de Nederlandse netwerken versterken. Daartoe veilt de Overheid in 2019 drie nieuwe frequentiebanden; 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHZ. De banden bieden ruimte voor 4G en 5G netwerken en mogen gebruikt worden van 2020 tot en met 2040.

De Nederlandse providers hebben op dit moment de beschikking over vijf banden, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz , 2100 MHz en 2600 MHz. De banden worden onder andere gebruikt voor het 4G netwerk dat super snel mobiele internet biedt. Het ministerie van Economische Zaken veilt de ruimte in de nieuwe frequentie banden in het najaar van 2019. De winnaars kunnen de frequenties inzetten voor de komende 20 jaar, van 2020 tot en met 2040. Het ministerie benoemt echter nadrukkelijk, dat de nieuwe banden voor 5G gebruik zijn bedoelt. Het is nu nog niet duidelijk welke banden de telecomindustrie gaat gebruiken voor het toekomstig 5G netwerk. Er zijn bijvoorbeeld al geruchten over het gebruik van hogere frequenties voor een 5G netwerk.

Overheid veilt nieuwe frequenties

De overheid wil de leidende positie van Nederland in de mobiele telecom versterken. In Nederland zijn er vier providers met hun eigen netwerk, KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De overheid wil deze partijen, en natuurlijk ook anderen, de kans te geven hun netwerk uit te breiden. Het zal daarom in 2019 ruimte op drie frequentiebanden veilen. Minister Kamp zegt hierover het volgende:
Een nieuwe, landelijke veiling van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie, leidt tot extra capaciteit voor snellere internetdiensten

De frequentieveiling is niet zonder voorwaarden. Want de winnaars krijgen een dekkingsverplichting. Daarmee wil de overheid bedrijven dwingen om ook in buitengebieden goede dekking aan te bieden. De details worden dit jaar nog duidelijk gemaakt middels de Nota Mobiele Communicatie.

Vergunningsvrije banden

De Nota Mobiele Communicatie geeft ook aan welke frequenties er vergunningsvrij gebruikt mogen worden. Men dacht dat 2 x 10MHz binnen de 2100 MHz band hiervoor gebruik zou worden. Er zijn echter betere alternatieven zoals de volgende frequentiebanden; 2300 MHz en 3400 MHz tot en met 3800 MHz.

Op dit moment mag men 2 x 5 MHz in de 1800 MHz band vergunningsvrij gebruiken. De band staat bekend onder de naam; de dect guard-band.

Landelijke frequentieveiling

Minister Kamp meent dat de veiling een basis is voor de digitale economie in Nederland.

Zonder snelle draadloze communicatie stagneert onze economie. De behoefte van consumenten en bedrijven aan diensten via mobiele communicatie neemt de komende jaren alleen maar toe. Een nieuwe, landelijke veiling van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie, leidt tot extra capaciteit voor snellere internetdiensten. Zo creëren we een basis waarmee de digitale economie in Nederland ook in de toekomst volop kan blijven groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
KPN erkend als een Industrie Leider in duurzaamheid

Telecom marktleider KPN is dit jaar industry leader geworden in de categorie Telecommunications van de DJSI World en Europe-indices. De...

Sluiten