Overheid onderzoekt straling 4G

16 april 2013 door in Mobiel internet.

Straling van GSM Mast?KPN begon in februari met de uitrol van het 4G-netwerk. Brengt de straling van de vierde generatie van het mobiele netwerk de volksgezondheid in gevaar? Volgens de overheid blijkt uit onderzoek dat dit niet het geval is.

Telecomaanbieders KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 verwierven zich 4G-vergunningen tijdens de veiling van frequenties voor mobiele telefonie en internet. KPN startte al met de uitrol van het 4G-netwerk. Dat was voor het Antennebureau, het informatiebureau van de rijksoverheid dat burgers over alles rond antennes informeert, reden om een onderzoek in te laten stellen om de veldsterkte van de werkende 4G-antenne installatie in Amsterdam te laten meten. Het Agentschap Telecom, toezichthouder op het gebruik van radiofrequente elektromagnetische velden, voerde dit onderzoek in februari uit.

Norm

Voor het genoemde onderzoek is de stralingsintensiteit op de frequenties 800, 900, 1800 en 2100 MHz gemeten. Nederland hanteert door de Europese Unie (EU) aanbevolen blootstellingsnormen en de metingen laten zien dat veldsterktes ruim onder de geldende limieten blijven. Waar de uitrol van 4G in Nederland weinig problemen geeft, is dat in België, en dan met name in Brussel, anders. Voor de ‘thuisbasis’ van de EU gelden strenge stralingsnormen, waardoor het volgens providers Belgacom en Mobistar moeilijk wordt om een dekkend 4G-netwerk te realiseren. Belgische politici werken aan een voorstel om ervoor te zorgen dat de normen worden aangepast.

4G

4G is als vierde generatie mobiel netwerk de opvolger van het huidige 3G-netwerk. 4G maakt supersnel mobiel internet via een stabiel netwerk mogelijk. Het nieuwe netwerk is een aanvulling op de bestaande 2G (GSM) en 3G (UMTS/HSDPA) netwerken, die naast 4G blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Telefoniebegrippen begrepen

Up- en downloadsnelheid, besturingssysteem, duo Sim, roaming, IMEI. Zomaar een aantal begrippen die je wel eens langs ziet komen als...

Sluiten