Onbeperkt van Youfone misleidend oordeelt Reclame Code

10 augustus 2017 door in Youfone.

Youfone onbeperkt Reclame CodeStichting Reclame Code beveelt Youfone om te stoppen met de reclame uitingen onbeperkt MB of onbeperkt data. De onbeperkte databundels van Youfone worden namelijk in snelheid beperkt na 15 GB volgens de enigszins verstopte fair use policy. In feite is het dus een 15 GB abonnement en dus is de reclame uiting onbeperkt misleidend.

Youfone biedt sinds enige tijd een nieuwe bundel genaamd ‘ Onbeperkt Mb ‘. De reclame uitingen over deze bundel moeten op lasten van de Stichting Reclame Code worden aangepast. De stichting had klachten ontvangen van onder andere VodafoneZiggo, omdat de naamgeving volgens die partijen misleidend is. Abonnees met dit abonnement ontvangen namelijk 15 GB op hoge 4G snelheid waarna de beschikbare internet snelheid flink verlaagt naar 64 kbps. Een snelheid die niet voldoende meer is om bijvoorbeeld films te streamen.

Onbeperkt data Youfone

Eind juni lanceerde Youfone haar eigen versie van de Go Unlimited en Unlimited abonnementen van T-Mobile en Tele2. De budget sim only aanbieder deed dit echter met een venijnige fair use policy (FUP). Nou wisten we al dat de FUP roet in het Unlimited data vreten kan gooien binnen de EU. De abonnementen vallen namelijk onder de uitzondering gevallen waarbij providers een limiet voor roaming mogen instellen.

De fair use policy van de budget sim only provider aan de andere kant beperkt het data vreten zelfs in Nederland al bij 15 GB. Vanaf het moment dat een abonnee dus over de 15 GB komt daalt de 4G snelheid naar een zeer magere 64 kbps. Een snelheid waarmee de gemiddelde groot gebruiker van data echt niet vooruit kan.

Reclame Code eist dat Youfone stopt met onbeperkt reclame

De manier van reclame door Youfone is misleidend oordeelt de stichting Reclame Code. Reclame Code meent dat de internetsnelheid verlaging naar 64 kbps de abonnee zo veel beperkt in zijn of haar mogelijkheden, dat je niet meer kan spreken over Onbeperkt. De 64 kbps snelheid is voor abonnees genoeg voor Whatsapp en internetpagina bezoek. Het is te langzaam voor muziek luisteren via streaming diensten, video’s kijken of online spellen te spelen.

Verweer Youfone

In reactie op de klachten over de FUP verweerde Youfone zich met het feit dat “alle huidige aanbieders van een ‘onbeperkt’ of ‘unlimited’ abonnement een of andere beperking toepassen en dat een FUP een gebruikelijk fenomeen is bij de meeste abonnementen in de markt.

De povider geeft aan dat het gemiddelde gebruik in Nederland 1 GB tot 2 GB aan data per maand is. De kans dat de grens van hun FUP wordt bereikt acht de provider “miniem”. Youfone moet echter wel erkennen dat het gemiddelde verbruik van gebruikers met een ‘onbeperkt’ abonnement onbekend is bij de budget aanbieder.

In de praktijk heeft de onbeperkte databundel van Youfone dus 15 GB aan data. Daarna is de snelheid voor mensen die meer dan 15 GB per maand verbruiken zeker te laag. In het kader van transparantie en duidelijkheid is het dan ook te begrijpen, dat Stichting Reclame Code Youfone beveelt haar reclame uitingen aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
VodafoneZiggo verkoopt veel meer sim only

Nadat alle providers hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd bleef het stil rond VodafoneZiggo tot afgelopen dinsdag. De nieuwe onderneming rapporteerde deze...

Sluiten