Muziek buiten je bundel, bij T-Mobile kan het straks

10 oktober 2016 door in T-Mobile.

Muziek dienst T-MobileT-Mobile begint steeds meer het brutale jongetje in de klas te worden. De provider zoekt al weer de grenzen van de Nederlandse regelgeving op. De provider wil zijn abonnees vanaf dinsdag muziek laten streamen zonder dat het data uit hun bundel kost. Men noemt dit ‘zero rating’.

Vandaag maakt de provider bekend dat het ‘Datavrije Muziek’ standaard toegevoegd aan ‘Stel Samen & Stel Bij’ abonnementen. De nieuwe dienst gaat alleen gelden voor de abonnementen vanaf 6 GB en klanten betalen niet voor deze extra dienst. Het is echter nog onduidelijk of T-Mobile deze wijziging wel mag doorvoeren.

Grenzen Nederlandse netneutraliteit

Volgens de Nederlandse netneutraliteit regels moeten providers dataverkeer op een gelijke manier behandelen. Je begrijpt dat T-Mobile met Datavrije Muziek de grenzen van de regels in Nederland opzoekt. De nieuwe Europese regels zijn echter minder streng en zullen als het goed is vanaf morgen bepalend zijn.

De handhaving van de regels zorgt ervoor dat providers geen onderscheid maken tussen verschillende vormen van dataverkeer. Met Datavrije Muziek is T-Mobile van plan om bepaalde diensten beschikbaar te maken zonder dat het de gebruiker MB’s uit hun bundel kost. Daarmee maakt de provider wel degelijk onderscheidt in dataverkeer. Dit onderscheidt noemt men zero rating en positieve prijsdiscriminatie. Onder de Nederlandse netneutraliteitswet is dat verboden. Als de Eerste Kamer dinsdag 11 oktober akkoord gaat, wordt die wet vervangen door Europese regels.

Minister Kamp van Economische Zaken heeft eerder gezegd dat ook binnen de Europese regels het verbod op zero rating stand houdt.

T-Mobile dienst Datavrij Muziek voldoet aan de regels

T-Mobile verwacht dat de Eerste Kamer dinsdag in zal stemmen met de invoering van de regelgeving vanuit Europa. Volgens de marketingdirecteur van T-Mobile, Tisha van Lammeren, voldoet de dienst volledig aan de Europese wet en regelgeving. De Europese regelgeving geldt sinds augustus en zij vindt het raar dat wij Nederlanders iets niet mogen dat voor Europese burgers wel zou gelden.

Datavrij Muziek

Klanten van T-Mobile kunnen met Datavrije Muziek naar muziekdiensten luisteren buiten hun bundel. Muziekdiensten als Deezer, Tidal, Spotify, Hits NL en Napster. Je kunt via Nederland.fm ook naar de radio luisteren zonder kostbare MB’s te verliezen. De provider zegt dat andere bedrijven ook kunnen deelnemen aan de dienst. Zo zou er gesproken worden met Apple Music.

Het is nu nog onduidelijk of T-Mobile deze dienst überhaupt mag aanbieden. Nu.nl meldt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag niet bereikbaar was voor commentaar. Zero rating kan bijvoorbeeld negatief uitpakken voor kleine streaming diensten. Eerder moet de provider zijn Oneindig Online abonnementsvoorwaarden al wijzigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Oneindig Online van T-Mobile goedkoper en nog oneindiger

Maandag 17 oktober wijzigt T-Mobile zijn Oneindig Online abonnement. Abonnees zullen de prijs van het abonnement fors zien dalen en...

Sluiten