‘Mobiele’ privacy

2 februari 2013 door in Mobiel internet.

Whatsapp privacyMet het gebruik van smartphones lijkt ook onze privacy door het gebruik van diverse apps letterlijk steeds mobieler te worden. Weten we nog wel wie we toegang geven tot onze gegevens? Of misschien nog wel belangrijker: tot de gegevens van anderen? Een gezamenlijk onderzoek van Nederlandse en Canadese privacytoezichthouders laat zien dat WhatsApp privacyregels niet altijd even goed opvolgde.

WhatsApp is een applicatie om via smartphones gratis berichten, foto’s en filmpjes te versturen. Ongekend populair, op oudjaarsdag werd een record aantal van 18 miljard berichten op één dag verzonden. Maar wat doet een dergelijk bedrijf met onze privé-gegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de Canadese collega’s van het Office of the Privacy Commissioner (OPC) onderzochten het en constateerden dat het Amerikaanse bedrijf op meerdere punten over de schreef gaat. De belangrijkste punten zijn de verplichte toegang tot adresboeken, het niet versleuteld versturen van berichten en het genereren van makkelijk na te maken wachtwoorden. De twee punten zijn al opgelost.

Adresboek

Aan gebruikers van de app wordt door WhatsApp volledige toegang tot het adresboek gevraagd. Dat is handig, want zo kunnen ze je laten zien wie van jouw contacten nog meer WhatsApp gebruikt. Pijnpunt is dat WhatsApp ook de telefoonnummers opslaat van je contacten die de app niet gebruiken en dat is informatie waar ze niets mee te maken hebben. Bovendien is het in strijd met het Canadese en Nederlandse privacyrecht. Alleen iPhone–gebruikers met het besturingssysteem iOS6 wordt de mogelijkheid geboden om handmatig contacten toe te voegen in plaats van het verlenen van volledige toegang. Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP, zegt: “Zowel gebruikers als niet-gebruikers van de app moeten zeggenschap hebben over hun eigen persoonsgegevens. Dat betekent in ieder geval dat gebruikers van de app vrijelijk moeten kunnen beslissen welke contactgegevens zij willen delen met WhatsApp.” Vooralsnog hebben gebruikers van andere smartphones dan de iPhone met iOS6 de keuze om gebruik te maken van WhatsApp en op die manier informatie vrij te geven van contacten die geen gebruik maken van de applicatie óf geen gebruik maken van WhatsApp.

Versleutelen

Uit het onderzoek bleek WhatsApp de berichten onversleuteld te verzenden. Als kwaadwillenden je berichten onderscheppen, kunnen zij het bericht zonder probleem lezen. WhatsApp lijkt me niet direct hét kanaal om staatsgeheimen mee te versturen, maar niemand zit er op te wachten dat zijn of haar conversatie, hoe onschuldig ook, ‘op straat’ komt te liggen. Inmiddels gaan berichten versleuteld de wereld over.

Wachtwoorden

WhatsApp genereerde wachtwoorden op basis van opgeslagen MAC-adressen van iPhones en IMEI-nummers van andere typen smartphones. Daarmee stelde het bedrijf whatsapp-gebruikers bloot aan het risico dat anderen hun wachtwoord konden namaken en daarmee namens hen berichten konden versturen en lezen. WhatsApp heeft naar aanleiding van deze constatering een nieuwe methode gekozen om wachtwoorden aan te maken. Gebruikers moeten actief een nieuwe update installeren zodat zij een nieuw wachtwoord krijgen toegewezen. Voor inactieve gebruikers die hun app niet updaten, blijft het risico bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Gratis onderling bellen via Facebook in Amerika

Social media en smartphones zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste platformen bieden ook mobiele varianten van hun apps aan....

Sluiten