Meer dataverbruik 2019
26 april 2020 door in KPN en T-Mobile

ACM telecommonitor dataverbruikHet mobiele dataverbruik is in de afgelopen jaren gigantisch gestegen. In Nederland verbruiken we tien keer meer mobiele data in verhouding tot vijf jaar geleden. Afgelopen jaar werd er 700 miljard MB verbruikt via het snel 4G netwerk verbruikt. Het grootste aandeel hierin is voor T-Mobile, de tweede provider van Nederland. Dat blijkt uit de marktanalyse Telecommonitor door ACM. Het telecom rapport wordt elk half jaar gepubliceerd.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzamelt de cijfers van de belangrijkste providers in de telecomsector. Voor het rapport Telecommonitor verstrekken de grootste aanbieders periodiek gegevens over hun activiteiten. Over het afgelopen jaar concludeert ACM dat T-Mobile na KPN de tweede provider is in Nederland. Op gebied van data is de provider nummer één. Afgelopen jaar werd er ruim 700 miljard MB aan data verbruikt. Het 3G verbruik is afgelopen jaren gelijk gebleven op circa 50 miljard MB elk jaar.

Bevindingen Telecommonitor

Uit de Telecommonitor van ACM blijkt dat het dataverbruik in Nederland in vijf jaar tien keer meer is geworden. De stijging is vooral in de laatste drie jaar exponentieel geweest. In 2019 verbruikt Nederland 32 procent meer data dan in 2018. Er zijn verschillende oorzaken. Een grote aanjager voor datagebruik zijn de Unlimited sim only abonnementen. Daarnaast gebruiken mensen het internet op meer verschillende manieren. We bellen steeds vaker via internet en ook Facetimen we meer. Uit het rapport van de autoriteit blijkt ook dat het internet vaker gebruikt worden voor data tussen systemen, M2M (machine-to-machine). Het aantal M2M aansluitingen groeide in 2019 naar 6,7 miljoen. Dat is 4 miljoen meer dan vijf jaar geleden.

Nederland blijft bellen

Bellen blijft! Je zou verwachten dat iedereen via Facetime of WhatsApp belt. Maar niets is minder waar. Want in de afgelopen vijf jaar zijn het aantal belminuten zelfs gestegen met 15 procent. Het aantal belminuten blijft dus relatief stabiel. De stijging is natuurlijk niet in verhouding tot de stijging in data.

Er is ook een daling waarneembaar. Want het aantal sms’jes daalde in vijf jaar met 10 procent. Ook dit is een relatief lage daling als je bedenkt dat je vrijwel gratis berichten kunt versturen via Whatsapp. Een mogelijke reden voor de relatief lage daling van bellen en sms zijn de sim only abonnementen van dit moment.

Sim only abonnementen komen overeen met trends

Het aanbod aan sim only abonnementen weerspiegeld de bovenstaande trends. Ten eerste bieden providers meer data aan in het sim only aanbod. Daarnaast zijn er vaak maar twee keuzes in belbundels. Je krijgt vaak keuze uit onbeperkt bellen of 100 tot 200 belminuten.

T-Mobile

Hoewel KPN marktleider blijft van de Nederlandse telecommarkt is het T-Mobile dat opvalt in het rapport Telecommonitor. De sim only provider is de tweede partij in Nederland. Na het samengaan met Tele2 is de provider Vodafone voorbij gestreefd. Daarnaast is het T-Mobile dat bijna de helft van het totale dataverbruik voor haar rekening neemt. Het razend snelle netwerk was goed voor 45 tot 50 procent. Daarna volgt KPN met 25 tot 30 procent en dan VodafoneZiggo met 15 tot 20 procent aan data.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only