Mobiel kartelonderzoek ACM uit 2011 eindelijk klaar

29 december 2016 door in KPN en T-Mobile en Vodafone.

ACM Autoriteit consument en marktDe telecom Al Capone tijd van invallen bij providers is definitief achter ons. ACM rond ook staartje van het mobiel kartelonderzoek naar de grote drie providers af.

Deze week maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekent dat het de toezeggingen van KPN, Vodafone en T-Mobile niet verlengt. Hiermee eindigt het mobiel kartelonderzoek van de autoriteit uit december 2011 en tevens het staartje daarvan.

Wat was dat mobiel kartelonderzoek ook alweer?

Op 6 december 2011 beleefde velen telecom medewerkers de films over Al Capone bijna letterlijk. De ACM. toen nog NMa, viel de hoofdkantoren KPN, Vodafone en T-Mobile binnen. De toezichthouder nam computerbestanden en administratie in beslag en heeft enkele bestuurders ondervraagd.

De aanleiding voor het onderzoek was een verandering in de voorwaarden en tarifering van de providers. De operators hadden namelijk vrij kort na elkaar hun beleid op dezelfde manier veranderd. Daarnaast was er sprake van enkele klokkenluiders. Onder de klokkenluiders was zelfs een oud directeur van één van de providers.

Het mobiel kartelonderzoek dat volgde door de NMa heeft in de twee jaar na de invallen geen concreet materiaal opgeleverd. In ieder geval niet genoeg voor formele sancties. Dat de NMa (toen reeds ACM) geen zaak had, werd voor de providers in de zomer van het jaar 2013 bekend. In november van dat jaar kondigde de ACM aan dat ze het onderzoek afrondde.

Toezeggingen Vodafone, KPN en T-Mobile

Hoewel de ACM in 2013 aankondigde geen kartelvorming te hebben gevonden, heeft het wel ‘risico’s’ vastgesteld. Daarnaast wees de autoriteit op de mogelijkheid voor de providers om signalen aan elkaar door te geven. Dat kan bijvoorbeeld via toespraken, interviews of presentaties.

In reactie op het eindigen van het kartelonderzoek en de ‘risico’s’ deden Vodafone, KPN en T-Mobile de autoriteit enkele toezeggingen in verband met marktgedrag. ACM verklaarde de toezeggingen van de drie operators verbindend op 7 januari 2014. Deze toezeggingen van de drie providers eindigen 7 januari 2017 en sindsdien zijn geen overtredingen gezien. Vandaar dat de toezichthouder de toezeggingen niet verlengt.

ACM houdt toezicht maar viert de teugels

ACM viert de teugels: “ACM vindt het goed dat zij de afgelopen drie jaren geen uitlatingen in het publieke domein heeft gezien die in strijd zijn met de toezeggingen.

De toezichthouder meent dat de telecommarkt nog steeds geconcentreerd is en blijft daarom opletten op mogelijk uitlatingen van de providers in het publieke domein die ten nadele van de consument kunnen zijn.

Vorige week 23 december heeft ACM afzonderlijke besluiten genomen voor Vodafone Libertel, T-Mobile Nederland en KPN om de toezeggingen niet voort te zetten. Hiermee sluit de autoriteit definitief het boek van het kartelonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone en KPN vieren kerst met abonnees en trakteren!

Zowel Vodafone als KPN geven tijdens de tijdens kerst cadeautjes aan hun abonnees. Een traditie waar dit jaar slechts KPN...

Sluiten