Mobiel internet vooral via smartphone

13 juli 2013 door in Mobiel internet.

Mobile_phoneNederlanders zijn fanatieke internetgebruikers blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Samen met Zweden heeft ons land met 94 procent het hoogste percentage internetters binnen de Europese Unie. Ruim de helft, 56 procent, van dat dataverkeer verloopt via mobiel internet en dat gebeurt dan weer voornamelijk via de smartphone.

Eerder deze maand schreven we al dat mobiel internet voor de Nederlandse telecomproviders lucratiever is dan mobiel bellen. De cijfers van het CBS onderschrijven deze constatering. Zes op de tien internetgebruikers ging in 2012 online en dat doen ze dan vaak via de mobiele telefoon.

Internet onderweg

Jongere generaties

Het zijn vooral jongere generaties die onderweg internetten. Tussen de 12 en 25 jaar gebruiken zo’n zeven op de tien internetters daarvoor het mobieltje en ze doen dat ook bijna dagelijks. De helft gebruikt (ook) een laptop en een kwart gebruikt een tablet. De tablet werd in 2012 voor het eerst in de meting meegenomen en al bijna 20 procent van de internetgebruikers hanteert dit apparaat. Tussen de 25 en 45 jaar is de smartphone ook het meest geliefde internetkanaal. In de categorie 45 tot 65 is het gebruik van smartphone en laptop ongeveer gelijk. In de hoogste leeftijdsgroep, 65 tot 75 jaar, is de laptop favoriet.

Mobiel_Internet_naar_leeftijd

Bovengemiddeld

Het internetgebruik in Nederland ligt met 56 procent ruim boven het gemiddelde van 35 procent in de Europese Unie. Inwoners van Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn met respectievelijk ongeveer 70, 65 en 60 procent nog meer verslingerd aan het online leven. Opvallend is het lage aandeel, 31 procent, van mobiel internet in Duitsland.

Internetgebruikers volgens CBS

Bij de cijfers met CBS als bron betreft het personen in de leeftijd van 12 tot en met 74 jaar die in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek internet hebben gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Klachten tegen KPN en Robin Mobile wegens schenden netneutraliteit

De Nederlandse Internet Society (ISOC.nl) startte in november 2012 met het project Open Internet NL. In het kader van dat...

Sluiten