Mobiel internet in Nederland duur

25 mei 2013 door in Mobiel internet.

Mobiel internet duurderNederland heeft België van de eerste plaats verdreven als het gaat om de duurste abonnementen voor mobiel internet in Europa. Het Finse onderzoeksbureau Rewheel berekende dat voor een gigabyte dataverkeer in Nederland ruim acht euro wordt afgetikt.

Rewheel onderzocht de tarieven en concludeerde dat abonnementen voor enkel dataverkeer, dus zonder bellen en sms’en, met € 8,50 per gigabyte in Nederland het duurst zijn. In Estland betaal je daar nog geen euro voor. Dit grote verschil valt te verklaren door het onderscheiden van progressieve en beschermde markten. Op die laatste zijn alleen vroegere staatsbedrijven, zoals in Nederland KPN, en de vier grote providers Vodafone, Deutsche Telecom (T-Mobile), Telefonica en France Telecom actief. Door het ontbreken van concurrentie is de markt dan wel beschermd maar de prijzen zijn progressief. KPN blijkt in Europa de duurste provider voor wat betreft mobiel internet te zijn. Data-abonnementen zijn op progressieve markten, waarop onder andere Tele2 en Three actief zijn, vele malen goedkoper.

Daar waar data en bellen/sms’en worden gecombineerd is Nederland relatief minder duur dan andere beschermde markten, maar de tarieven blijven bovengemiddeld. In Duitsland, Griekenland en Malta zijn de combinatietarieven het hoogst.

Aanbevelingen

Rewheel doet de Europese Commissie (EC) een aantal aanbevelingen:

  1. Stimuleren van de concurrentie op beschermde markten. Tele2 kocht eind vorig jaar mobiele netwerklicenties, maar gaf aan in 2013 nog geen 4G-netwerk beschikbaar te hebben, maar toetreding tot de Nederlandse telefoniemarkt is een kwestie van tijd.
  2. De EC moet tarieven toetsen aan andere landen en voor elk land een referentietarief invoeren.
  3. Laat databundels verplicht geldig zijn in de hele EU. Dat is verstandiger dan te kiezen voor één Europese markt omdat het dan voor kleine providers moeilijk wordt om zich staande te houden of zich een plaats te verwerven op de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Apple: vijftig miljard unieke downloads App Store

De app-markt is booming business schreven we al eens. Dat wordt nog eens bevestigd door de teller in de App...

Sluiten