Mobiel dataverkeer groeit door

13 november 2013 door in Mobiel internet.

ACM: Autoriteit Consument & MarktDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) publiceerde vorige week cijfers over het tweede kwartaal van 2013 in de telecomsector. Deze Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector. We belichten hier de belangrijkste trends met betrekking tot mobiele diensten.

 

De totale omzet in de markt voor mobiele diensten is in het afgelopen half jaar gegroeid ten opzichte van het tweede half jaar in 2012. Weliswaar daalt de omzet uit spraakdiensten, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de groeiende omzet uit data. Die groeiende omzet laat zich verklaren door het stijgende aantal mobiele apparaten met internettoegang. Dat nam met 580 duizend aansluitingen toe naar meer dan elf miljoen, waarbij het in 10,2 miljoen gevallen een smartphone-abonnement betreft. Door deze toename steeg het datagebruik naar 7,8 petabyte. Dat is 46 procent meer dan in kwartaal twee van 2012.

Q2_ACM

SMS

Het sturen van sms’jes daalde ook in het tweede kwartaal. Er werden 1,4 miljard sms-berichten verstuurd. In dezelfde periode in 2012 waren dat er nog 2,1 miljard. ACM constateert wel dat de daling afvlakt, van bijna 14% in het vierde kwartaal van 2012 naar minder dan 4% in het tweede kwartaal van 2013. Zoals we eerder schreven wordt de sms-functie steeds meer overgenomen door gratis diensten zoals WhatsApp. Maar ook de daling van het aantal mobiele aansluitingen zal daar een rol in spelen. Dit aantal daalde met 400 duizend en kwam uit op 21,3 miljoen. Het zijn vooral de aanbieders met een eigen netwerk die klanten zien vertrekken. De aanbieders van goedkope abonnementen zonder eigen netwerk doen daarentegen goede zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Goedkope telecomaanbieders doen goede zaken

In het derde kwartaal van 2013 bleef KPN marktleider op de postpaidmarkt, maar moest wel marktaandeel prijsgeven. Ook het aandeel...

Sluiten