5G Nederland
17 juni 2020 door in KPN en T-Mobile

5G Veiling29 juni aanstaande worden de frequenties geveild waarmee de Nederlandse providers hun 5G netwerk gaan inrichten. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat veilt drie frequenties, 700, 1.400 en 2.100 MHz. De veiling brengt vermoedelijk slechts 900 miljoen euro op. Want men verwacht weinig strijd omdat er maar drie partijen meedingen: KPN, Vodafone en T-Mobile.

De opvolger van 4G staat voor de deur. In Nederland zijn er drie providers met hun eigen netwerk. Zij dingen alle drie mee voor vergunningen op de nieuwe frequenties. Sterker nog zowel T-Mobile, KPN als Vodafone bieden nu al 5G ready sim only abonnementen aan. Om de vijfde generatie (5G) netwerken te kunnen uitrollen hebben providers meer bandbreedte nodig. Die bandbreedte wordt op 29 juni door de overheid geveild. Het Ministerie veilt die dag verschillende vergunningen voor drie frequenties, 700 MHz, 1.400 MHz en 2.100 MHz.

5G frequentie veiling 29 juni

Op maandag 29 juni veilt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vergunningen voor drie banden. In het lage spectrum zijn de reserveprijzen het hoogst. Voor de 700 MHz band vraagt het ministerie 75 miljoen euro per vergunning. Er zijn zes vergunningen te geven waardoor de minimale opbrengst 450 miljoen is. De vergunningen voor in het 2100 MHz spectrum beginnen bij 35 miljoen euro. Twintig jaar geleden bracht een 2100 MHz veiling nog 2,7 miljard euro op. Dit jaar verwacht men niet veel meer dan de minimale opbrengst van 423 miljoen euro.

Uitrol 5G netwerk in Nederland

Met de veiling van de 700 MHz band is de weg vrij voor 5G. De grote drie sim only providers in Nederland zijn al jaren druk doende met de voorbereiding van het 5G netwerk. Na de overname van Tele2 heeft T-Mobile belooft om als eerste een landelijk 5G netwerk uit te rollen. Je mag dus aannemen dat de sim only aanbieder na de veiling in rap tempo. Op de pagina van de provider lezen we hierover:

“5G is dichterbij dan je denkt. Daar zorgen wij voor. Door de integratie van onze netwerken bieden wij al in 2020 als eerste een landelijk 5G.”

Afgelopen jaren werden verschillende 5G initiatieven getest. Zo is de landbouw in Groningen met hulp van de vijfde generatie netwerken nog effectiever. Een van de grote voordelen van het nieuwe netwerk is de enorme snelheid waarop data verzonden kan worden. Hierdoor worden nieuwe technieken mogelijk zoals zelf rijdende auto’s en verschillende Domotica technieken.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only