Kwartaalcijfers KPN: minder omzet en winst in 2014

4 februari 2015 door in KPN.

KPNOver het jaar 2014 is de omzet van KPN met 5 procent gedaald. Dat blijkt uit de laatste kwartaal- en jaarcijfers van het bedrijf. Deze werden vanmorgen gepubliceerd. De omzet daalde tot 8 miljard euro. De nettowinst daalde met 18 procent naar 239 miljoen euro. We nemen de cijfers onder de loep.

De omzet bleef maar dalen, maar in het laatste kwartaal liep deze nog maar licht terug. Door een belastingmeevaller kon de omzet van 2,07 miljard op peil worden gehouden. Volgens KPN was dit te danken aan de groei van het aantal klanten, wat de teruglopende inkomsten van de zakelijke markt compenseerde.

Na afloop van het vierde kwartaal moest KPN nog wel een verlies van 37 miljoen slikken onder de streep. Toch was dat veel minder dan in dezelfde periode een jaar eerder (166 miljoen).

Zakelijke markt
Vooral de zakelijke markt zorgt voor problemen bij KPN. Zo gaan bedrijven failliet en wordt er minder gebeld en op internet gesurfd. Dat heeft zo z’n effect: KPN heeft al twee reorganisaties aangekondigd. Eerst moesten 1500 tot 2000 banen de weg ruimen. In december kondigde het bedrijf aan dat er daarbovenop nog eens 600 banen zouden verdwijnen bij de afdeling Zakelijke Markt.

De provider gaat nog meer bezuinigen om de resultaten te verbeteren. Zo wil het bedrijf de kosten in 2016 met 400 miljoen euro verlaagd hebben ten opzichte van 2013. Dat was eerder ruim 300 miljoen euro. Dat zal ten koste gaan van zo’n 2000 tot 2500 arbeidsplekken minder.

Stabiliserende winst
KPN verwacht niet dat er de druk op bedrijfswinst van de een op de andere dag weg is, maar verwacht dat de winst eind 2015 zal stabiliseren.

CEO Eelke Blok: “Mede dankzij het uitstekende operationele momentum hebben we in 2014 stabiliserende financiële resultaten door de kwartalen heen gezien.” Ook heeft KPN kunnen besparen, als vervolg van het Vereenvoudingsprogramma bij het bedrijf. “Ook daardoor verwachten we dat de geschoonde EBITDA aan het einde van het jaar zal zijn gestabiliseerd en dat de vrije kasstroom in 2015 zal groeien. Op deze basis vertrouwen wij erop ons dividend per aandeel te kunnen laten groeien.”

In het Radio 1-journaal zegt hij het wat simpeler: “Het gaat goed met KPN en het gaat volgens plan. We krijgen meer klanten, we scoren hoog als het gaat om klanttevredenheid en financieel gaat het ook langzaam beter. Kortom, de trend is goed.”Het jaar 2014 is slechts een overgangsjaar: “We gaan naar een fase waarin KPN ook financieel weer zal groeien.”.

Aanstelling Jolande Sap
Verder benoemde KPN in de cijfers dat het bedrijf voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil aanstellen in de raad van commissarissen. Sap wordt voorgedragen wegens het terugtreden van Tini Hooymans. Momenteel is Sap nog voorzitter van de Raad van Toezicht bij gezondheidsinstelling Arkin en partner bij Camunico. De centrale ondernemingsraad van KPN steunt de voordracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
2,5 miljoen gebruikers KPN-hotspots in een halfjaar

Het boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt waarin KPN en Vodafone beboet worden, blijkt niet goed gecensureerd. Uit het...

Sluiten