KPN waarschuwt voor dreigend verlies mobiele koppositie

15 maart 2017 door in KPN.

KPN waarschuwt voor Mobiele koppositieDe mobiele connectiviteit koppositie van Nederland staat op het spel als het huidige frequentiebeleid niet wordt aangepast. KPN waarschuwt voor verlies van onze koppositie in een reactie op de nota Mobiele Communicatie van Minister Kamp.

De provider waarschuwt dat het Nederlandse frequentiebeleid niet aansluit bij de ontwikkelingen van Europa. Er dreigt onvoldoende beschikbaarheid voor het mobiel spectrum. De uitrol van 5G in Nederland kan hierdoor een valse start krijgen, laat KPN weten.

Nederlandse digitale koppositie in geding

De Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de beste netwerken in de wereld. Nederland heeft in Europese Unie een koppositie met betrekking tot voortgang richting een digitale samenleving en economie. Ons land staat op de eerste plaats in de Digital Economy and Society Index (DESI) van 2017 en binnen de EU staat Nederland op de eerste plaats van vast en mobiel breedband connectiviteit.

KPN waarschuwt echter, dat het Nederlandse beleid sterk achter blijft in het beschikbaar maken van spectrum voor mobiele communicatie. Op Europees niveau wordt juist vaart gemaakt in het beschikbaar stellen van extra spectrum. Niet alleen in Europa, maar ook in de VS en Azië zet men vaart achter additioneel spectrum. De provider is bang dat Nederland met het uitstellen van keuzes achter raakt.

KPN maakt bezwaar tegen de Mobiele Communicatie nota

De provider heeft met name bezwaar tegen de onduidelijkheid over de inzet van de 3.5 GHz band (3.400 – 3.800 MHz). De Mobiele Communicatie nota geeft hierin weinig duidelijk. KPN is bang dat providers te weinig bandbreedte krijgen op de bandbreedte, vanwege het satellietstation in Burum. Het satellietstation maakt namelijk gebruik van de 3.5 GHz band. Juist deze frequentieband is cruciaal in de 5G ontwikkeling. “De band is door de EU aangewezen als dé band voor het lanceren van 5G.” De frequentie zal lange tijd de enige band zijn in Europa voor 5G.

KPN heeft daarnaast bezwaar tegen het voornemen van de Nederlandse staat om zelfs 2 x 10 MHz van het huidige spectrum te onttrekken. Het verlagen van de huidige capaciteit druist volgens de provider volledig tegen de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid. De beslissing wijkt ook af van het huidige beleid. Op basis van het huidige beleid hebben operators hun netwerken uitgerold.

Advies KPN

Volgens KPN kan het Nederlandse spectrumbeleid succesvol indien het in overeenstemming is met het Europese spectrumbeleid en aansluit bij de internationale spectrumharmonisatie. KPN meent dat de regelgeving in Nederland er zo veel mogelijk op gericht moet zijn om zoveel mogelijk schaalvoordeel te halen uit de harmonisatie van spectrum en wereldwijde standaardisatie van technologie. Het beschikbaar stellen van de 3.5 GHz band is hierin een cruciaal onderdeel. KPN pleit ervoor dat de band zo snel mogelijk voor mobiele communicatie beschikbaar gemaakt wordt.

KPN waarschuwt dat Nederland zonder deze aanpassing in het frequentiebeleid sterk achter blijft bij andere EU landen in de ontwikkeling van 5G. “Ambities zoals autonoom autorijden, digitale innovaties in de Nederlandse industrie, en het bouwen van de Smart Cities van de toekomst zullen dan grote vertraging oplopen en mogelijk veel duurder worden dan elders,” aldus het persbericht van KPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Simyo presenteert nieuwe bundels

Het heeft even mogen duren, maar Simyo heeft vandaag eindelijk haar nieuwe bundels gepresenteerd. Na reeds enkele jaren een ongewijzigd...

Sluiten