KPN Q2 2016 winst en klant groei omzet blijft achter

27 juli 2016 door in KPN.

KPNTelecom marktleider KPN publiceert vandaag zijn resultaten van Q2 en het eerste half jaar van 2016. De provider laat forse stijgingen zien in het aantal abonnementen. We zien een stijging van circa 23 duizend in mobiele abonnementen en het aantal vast-mobiele-abonnementen stijgt zelfs met 56 duizend. Een prettig gegeven voor de provider die dit jaar als eerste een landelijk dekkend LoRa-netwerk uitrolde. De marktleider maakt in 2016 een belangrijke stap naar ‘the Internet of Things’.

KPN cijfers Q2 2016

KPN verhoogt zijn bedrijfsresultaat met circa 21% naar 205 miljoen euro. De stijging wordt voor een groot deel door fiscale lasten teniet gedaan. Daarom stijgt het netto resultaat slechts met 1,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Het bedrijf ziet zijn abonneeaantallen stijgen. De provider heeft 56.000 vast-mobiele abonnees meer en ook het aantal mobiele abonnementen stijgt, circa 23.000. Ondanks de positieve lijn in winst levert het bedrijf in op de jaar over jaar omzet cijfers. De omzet over het eerste half jaar daalt naar 3,365 miljard euro, 4,1% lager ten opzichte van 2015. Ook de omzet in Q2 2016 is minder dan vorig jaar. KPN behaalt in Q2 4,3% minder omzet ten opzichte van 2015, circa 1,676 miljard.

Trends in het afgelopen kwartaal

De omzet van KPN daalt ondanks de klantgroei in de consumentenmarkt. Vooral de lage hardware verkoop zijn hiervan de oorzaak. De cijfers van Q2 2106 in vergelijking met 2015 zijn ook minder rooskleurig aangezien de cijfers in 2015 zeer positief worden beïnvloed door een belasting voordeel. Een zeer positieve invloed op de winst in Q2, zijn de lagere herstructureringskosten en afschrijvingen.

KPN CEO, Eelco Blok meent dat KPN de juiste koers te pakken heeft met de nieuwe strategie. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in productinnovaties en dat leidde tot een sterke stijging in gebundelde diensten. Terwijl de zakelijke markt in de Q1 winst drukte ziet de toekomst er goed uit. Het bedrijf heeft belangrijke contracten afgesloten met grote partijen. KPN groeit in de IT-markt aldus Blok.

Onveranderde verwachtingen KPN voor 2016

KPN investeert flink om de positie van marktleider te behouden. In Q2 investeerde het bedrijf in IT-infrastructuur en zijn netwerken. Op dit moment geniet ruim 72 procent van de huishoudens in Nederland van minimaal 100Mbps aan downloadsnelheid. Het bedrijf heeft dit jaar als eerste in de wereld een landelijk een LoRa-netwerk verwezenlijkt. KPN legt hiermee een gigantische stap naar ‘the Internet of Things’ toekomst.

Hoewel klanten steeds meer kiezen om te blijven, heeft de onderneming de retentiekosten zien stijgen. De retentiekosten hebben de Q2 2016 cijfers negatief beïnvloed. In het kader van klantbehoud en de nieuwe ‘Roam like home’ regels vanuit de EU heeft het bedrijf recent 100 MB weggegeven aan consumenten abonnees die op vakantie gaan. CEO Blok verwacht dat de EU regels de omzet negatief beïnvloeden.

Op zakelijk gebiedt verwacht Blok dat KPN zijn winstgevendheid kan verbeteren in de volgende kwartalen. Hij verwacht zelfs dat de zakelijke omzet gaat stijgen. De stijging verwacht hij niet in de eerst komende kwartalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Ben biedt meer keuzevrijheid in abonnement

Ben gaat de klanten meer keuzevrijheid bieden bij het afsluiten van een abonnement. Zo kan je binnenkort bij elk abonnement...

Sluiten