KPN-netwerk beter beschermd bij overname

13 juni 2014 door in KPN.

kpnHet netwerk van KPN krijgt bij een eventuele buitenlandse overname extra bescherming. Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp antwoordde daarmee op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van de mislukte overnamepoging van KPN door América Móvil.

Een buitenlandse overname zou namelijk de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. Kamp ziet in KPN één van de meest betrouwbare en veiligste telecomproviders van Nederland. Dat wil hij dan ook graag zo houden. De Nederlandse overheid maakt in veel van haar diensten gebruik van KPN. C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten, het dataverkeer tussen ministeries en ook de communicatie voor Defensie worden bijvoorbeeld door KPN uitgevoerd. “Goed functioneren daarvan is van nationaal belang. Het telecomnetwerk van KPN is daarin erg belangrijk en wordt daarom extra beschermd bij een eventuele overname.” aldus de minister. Kamp zegt in 2015 met een wetsvoorstel te komen omtrent de nationale veiligheid aangaande telecomnetwerken.

Verklaring van geen bezwaar
Dat Kamp zich op een betere bescherming focust, geeft volgens hem niet aan dat een buitenlandse overname definitief van de baan is. De minister: “Deze bevoegdheden zijn alleen bedoeld om de overheid in te kunnen laten grijpen wanneer de nationale veiligheid in het geding zou zijn.” Vanaf 2015 komt er dan waarschijnlijk ook een regeling waarbij een verklaring van geen bezwaar nodig is indien een partij een aanzienlijke deelname (minstens 30 procent) wil in een Nederlands bedrijf dat infrastructuur heeft waar bepaalde overheidsdiensten gebruik van maken.

In een reactie gaf KPN aan begrip te hebben voor de plannen van Kamp. De telecomprovider zegt dat er een “transparant en voorspelbaar goedkeuringsproces” zal ontstaan bij een eventueel overnamebod. Volgens KPN geeft de overheid daarbij duidelijk aan dat er geen afbreuk wordt gedaan “aan de doelstelling om (buitenlandse) investeringen in de Nederlandse telecommunicatiesector te stimuleren”.

KPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone laat gebruikers WK kijken via Live TV

Op de dag dat Oranje zijn eerste wedstrijd tegen huidig wereldkampioen Spanje speelt, maakt Vodafone de 4G-televisiedienst ‘Vodafone Live TV’...

Sluiten