KPN moet netwerk blijven delen

3 november 2014 door in KPN en Ziggo.

ACMMarkttoezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bepaald dat KPN haar netwerk open moet houden voor concurrenten, om de concurrentie zo gezond mogelijk te houden. Dit besluit geldt drie jaar, dus voorlopig moet KPN haar koper- en glasvezelnetwerk open houden. 

Besparen
In de analyse van ACM staat dat er met dit besluit 250 miljoen euro wordt bespaard doordat er met dit besluit voldoende concurrentie overblijft in de markt. Uiteraard pikt KPN het niet en zegt zich benadeeld te voelen. “De toezichthouder behandelt ons niet op een gelijke manier.”

Als ‘goedmakertje’ of ‘ruilmiddel’, hoe je het ook ziet: KPN heeft wel toestemming gekregen om Reggefiber over te nemen, de provider die glasvezel verzorgt.

Overname Ziggo door UPC
ACM moet deze tijd wel scherp blijven. Een paar weken geleden werd bekend dat het UPC-moederbedrijf Liberty Global toestemming kreeg van de Europese toezichthouder om kabelbedrijf Ziggo over te nemen.

Zo ontstaat er een landelijke aanbieder met een coax-netwerk. Voor ACM het teken om KPN te blijven reguleren, om concurrentie ook nog een kans te bieden.

Effecten
Ziggo en UPC hebben het makkelijker, zij hebben geen verplichting opgelegd gekregen. Dat is ook niet makkelijk, omdat dat coax-netwerk zich niet echt leent om gedeeld te worden en lang niet in elk gebied te vinden is.

Wel hoopt het ACM dat het openstellen van het KPN-netwerk effect heeft op Ziggo/UPC, met name op het gebied van investeringen, innovaties en prijsverlagingen.

Het zou zomaar eens kunnen dat KPN nog bezwaar aantekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Politie wil verbod op niet-geregistreerde prepaidtelefoons

Prepaidtelefoons blijken geliefd bij criminelen. Op grote schaal worden zulke telefoons ingezet bij het plegen van misdrijven. En daarom wil de...

Sluiten