KPN en Vodafone beboet voor overtreden netneutraliteit

27 januari 2015 door in KPN en Vodafone.

Young adult using a smart phoneBam. Een boete voor providers KPN en Vodafone, omdat ze het internetverkeer niet gelijk behandeld hebben. Ofwel, ze hebben met hun diensten het internetgedrag van kijkers beïnvloed. En dat mag niet. Voor Vodafone ligt er een boete van 200.000 euro op tafel, bij KPN ligt er een boete van 250.000 euro. De sancties zijn opgelegd door de Autoriteit Consument en Markt, die onder andere netneutraliteit moet waarborgen.

Vodafone stuurt klant aan
Vodafone bood een HBO Go-app aan, waarbij klanten onbeperkt naar de betaalzender HBO konden kijken. Het dataverbruik ging daarbij niet af van het datalimiet van de klant. “Op die manier stuurde de provider wat de klant op het internet deed, en dat mag niet”, zegt woordvoerder Tim Rosendahl (ACM). “En Vodafone had kunnen weten dat dat niet mocht, aangezien Vodafone-dochterbedrijf Sizz eerder een soortgelijke sanctie kreeg opgelegd.”

Vodafone gaf een nette maar weinigzeggende reactie naar de buitenwereld: “We bestuderen het besluit en onderzoeken zijn mogelijkheden.”

KPN beperkt mobiel netwerk
Ook KPN was enigszins sneaky bezig. Met haar gratis hotspots werden voip-diensten (waarmee je kunt bellen via het internet) onmogelijk gemaakt, waarmee je internetgedrag ook weer beïnvloed wordt. Providers mogen niet beslissen wat de consument wel en niet doet op het internet, zelfs niet als het op een internetverbinding van de provider is.

KPN geeft de overtreding eerlijk toe. “We vinden netneutraliteit buitengewoon belangrijk”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Maar deze overtreding hebben we over het hoofd gezien.” KPN’s dienst waarbij je Spotify kunt gebruiken zonder dat je databundel eraan gaat, mag wel blijven bestaan.

“Dat mag wel”, aldus Tim Rosendahl (ACM). “Spotify wordt als losse dienst aangeboden, die je ook kunt afnemen als je geen internetbundel hebt.” Alsnog is die dienst in gevaar, aangezien het kabinet overweegt om de netneutraliteit te verscherpen.

Netneutraliteit
De wet voor netneutraliteit is nog jong, namelijk zo’n twee jaar. Het betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties niet mogen blokkeren.

Dit zijn de eerste twee boetes die de Autoriteit Consument en Markt in het kader van deze wetgeving heeft opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Steeds meer senioren kiezen voor een sim only abonnement

Was het voorheen altijd prepaid dat de klok sloeg, tegenwoordig zien ook steeds meer senioren dat mobiel bellen toch echt...

Sluiten