KPN beschermt jonge fietsers met een slim slot

22 juni 2017 door in KPN.

KPN slim slot Safe LockIn samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft KPN een slim fietsslot ontwikkelt. Het slot staat direct in verbinding met het mobiele netwerk van de provider. Wanneer de fietser het opent blokkeert zijn of haar internet en telefonie. Het slot is bedoelt om de veiligheid van met name kinderen fors te verhogen.

De ernst van veiligheid voor kinderen wordt steeds groter en tegenwoordig zit een smartphone achter één vijfde van alle kinderongelukken in het verkeer. Met de ontwikkeling van het slimme slot is KPN de eerste provider de veiligheid van met name fietsende kinderen bevordert. In een pilot deze zomer wordt de Safe Lock geoptimaliseerd. Vermoedelijk liggen de sloten aan het eind van dit jaar in de winkels bij jou in de buurt.

Het slimme slot, Safe Lock

Het slimme slot heeft de naam Safe Lock. Het is ontwikkeld door KPN in samenwerking met VVN en sloten maken AXA. Het is een fietsslot dat je met een app kunt openen en in verbinding staat met het netwerk van de sim only aanbieder KPN. Via de app maak je het slot dus open en sluit je het weer. Daarbij geeft de app ook een signaal aan de provider die het netwerk van de fietser blokkeert of weer open stelt. Zodra je fietsen van het slot haalt laat Safe Lock aan KPN weten dat de provider de verbinding kan verbreken. Het telefoon- en dataverkeer stopt dan behalve het alarmnummer 112. Helaas voor Apple liefhebbers en eigenaren van Windows phones, de app is eerst alleen beschikbaar voor Android telefoons. Je hebt uiteraard ook een KPN abonnement nodig. Nog geen KPN abonnement? Dan vergelijk je hier de passende abonnementen.

Waarom is een slim slot nodig?

Het goedkoper worden van sim only abonnementen en smartphones heeft er toe geleidt dat veel meer kinderen in het bezit zijn van een mobiele telefoon. De bereikbaarheid voor de ouders en klasgenootjes van de kinderen leidt echter ook tot een toegenomen gevaar in het verkeer. Een probleem dat groot is en jaarlijks toe neemt. Uit onderzoek in opdracht van KPN blijkt namelijk, dat circa 20% van alle fietsongelukken bij kinderen is te herleiden tot smartphone gebruik tijdens het fietsen. Om een beeld te geven van de omvang meldt de provider dat er twee jaar geleden al 441 kinderen gewond raakte en er 12 om het leven kwamen.

Een recent wetenschappelijk onderzoek laat zelfs zien, dat niet alleen het fietsend gebruik van de mobiele telefoon voor afleiding zorgt. De onderzoekers merkte namelijk ook dat berichtjes ontvangen van apps als WhatsApp, Snapchat en Instagram zorgen voor verminderde aandacht in het verkeer. De trillingen en geluidsmeldingen leiden de kinderen ook al af.

KPN en VVN zelf over hun oplossing

In het persbericht zegt KPN-topman Eelco Blok het volgende over Safe Lock:
Als verkeersdeelnemer moet je alle aandacht op de weg houden, in het belang van je eigen veiligheid en die van je medeverkeersdeelnemers . Omdat uit onderzoek blijkt dat zelfs een melding van een app de aandacht van het verkeer afleidt, zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die het makkelijk maakt die afleiding te voorkomen. Met de Safe Lock willen we een gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkelen voor ouders en hun kinderen om dat te doen.

Ook Veilig Verkeer Nederland directeur Felix Cohen is blij met het initiatief:
Het gebruik van de smartphone op de fiets zorgt voor een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel. Wij zijn dan ook blij dat een grote partij als KPN meedenkt en zijn techniek inzet om zo bij te dragen aan een oplossing voor dit groeiende probleem.

Wil je ook een Safe Lock? Dan moet je nog heel even wachten tot het einde van dit jaar, dan liggen de slimme sloten in de KPN winkels. Het slot kost vermoedelijk circa 100 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Bellen en internet op vakantie in EU voortaan uit bundel

Vanaf vandaag kun je door de hele EU reizen en bellen, internetten en smsen zoals thuis! De nieuwe regels vanuit...

Sluiten