Klachten tegen KPN en Robin Mobile wegens schenden netneutraliteit

12 juli 2013 door in Mobiel internet en Robin Mobile.

network_cableDe Nederlandse Internet Society (ISOC.nl) startte in november 2012 met het project Open Internet NL. In het kader van dat project testen vrijwilligers door middel van een app hoe open Nederlandse internetverbindingen zijn. Na de eerste zes maanden blijkt dat KPN-onderdelen Simyo en Planet Internet en nieuwkomer op de telecommarkt Robin Mobile de netneutraliteit schenden. ISOC.nl diende een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen Simyo, een particulier deed hetzelfde tegen Robin Mobile.

Netneutraliteit houdt in dat providers concurrerende internetdiensten en applicaties, zoals Skype, Viber en WhatsApp, niet mogen blokkeren of vertragen en hiervoor ook geen extra geld mogen vragen. Internetgebruikers krijgen daarmee vrij toegang tot internet. Open Internet NL testte de poorten voor VOIP (SIP en Skype), WhatsApp (XMPP), YouTube, Bittorrent en Spotify en de daarmee samenhangende protocollen RTSP, DNS, RTP en RTCP. In een interview met Webwereld geeft Alexander Blom, bestuurslid van ISOC.nl, aan wat de bevindingen zijn van de vrijwilligers.

Simyo en Planet

Het blijkt dat Simyo en Planet Internet poort 5060 blokkeren. Simyo spreekt de beschuldigingen tegen: “Degenen die melden dat VoIP niet mogelijk is via het SIP-protocol gebruiken IP-nummers op lokaal niveau. Ze moeten het via het publieke IP-netwerk opzetten.” Blom heeft inmiddels een klacht over Simyo ingediend bij de ACM. KPN kan ook op aandacht van de ISOC.nl rekenen in verband met oude routers van provider Planet Internet. VoIP werkt via deze routers niet op poort 5060. KPN heeft klanten daar niet over geïnformeerd. KPN is van mening dat dit geen overtreding van de wet netneutraliteit is. Klachten hierover zijn opgepakt door technici en vaak opgelost. Als er geen oplossing was, dan is er een moderne nieuwe router geleverd.

Robin Mobile

Robin Mobile is sinds 1 juni actief op de Nederlandse markt en maakt reclame met ‘echt onbeperkt internet’, maar geeft in de algemene voorwaarden enkele uitzonderingen aan. Niet voldoen aan die voorwaarden kan afsluiting betekenen en dat kan wel eens in strijd zijn met de Telecomwet. Mathijs Kwik wilde klant worden bij Robin Mobile, maar mag volgens de voorwaarden van de provider de simkaart niet gebruiken in een dongel voor een laptop. “Een dongel is een extern apparaat waar je verbinding met internet mee kunt maken. Het gebruik daarvan mag niet omdat een dongel ook op een computer of laptop aangesloten kan worden, waardoor continue gebruik in de hand wordt gewerkt. En dan bedoel ik ook echt de mensen die daar misbruik van maken door continu of bijna continue een verbinding hebben openstaan. Helaas worden de mensen die een dongel normaal gebruiken daar inderdaad de dupe van, omdat het gebruik wordt uitgesloten”, aldus Robin Mobile. Kwik werpt tegen dat er onderscheid op basis van gebruik wordt gemaakt en dat schendt de netneutraliteit. Hij diende een klacht in bij de ACM.

Toezichthouder

De ACM probeert, in het belang van de consument, blokkades zo snel mogelijk op te laten heffen. Als dit niet gebeurt, dan volgt een onderzoek of er sprake is van een wetsovertreding, Als dat het geval is dan volgt er een boete. De toezichthouder gaf eerder aan zich terughoudend op te stellen en niet vooraf te controleren of aanbiedingen netneutraal zijn. Blom vindt dat de ACM over het algemeen te laks reageert. “Innovatie op internet is afhankelijk van de handhaving van netneutraliteit. Consumenten en bedrijven ondervinden schade van blokkades, en innovatieve diensten komen niet van de grond zonder een open internet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Telecomproviders schaden privacy regelmatig

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeert dat de vier grote telecommunicatie-aanbieders zowel de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) als de Telecommunicatiewet...

Sluiten