Kan mobiel bellen vijf keer goedkoper?

10 september 2013 door in Algemeen.

double-call-1209438-mDat Nederland een duur land is voor mobiele telefonie is al langer bekend. Op de door KPN, Vodafone en T-Mobile gedomineerde markt zou meer concurrentie al veel schelen. Maar de consument heeft ook zelf schuld, aldus BViP, een onafhankelijke adviesorganisatie op gebied van telefonie, datacommunicatie en ICT.

Al eerder maakten we hier melding van de dure Nederlandse belminuten. Nederland blijkt niet alleen duur in Europa, maar wereldwijd scoort ons land kostentechnisch hoog. BViP stelt dat de prijzen onnodig en kunstmatig hoog gehouden worden. De overheid speelt daar een rol in omdat ze de frequenties zo duur mogelijk verkoopt en de providers die investeringen terug moeten verdienen. Daarnaast is het zo dat meerdere partijen, waaronder distributeurs en telecomwinkels, winst moeten maken. Al met al is het zo dat er veel onduidelijke kosten in de gehele keten van mobiele telefonie zijn. Hoewel er al aanbieders zijn die zich dat realiseren, moet dat nog meer veranderen en dan kunnen de prijzen vijf keer lager worden, stelt het BViP.

Concurrentie

Het BViP denkt dat een open netwerk waarvan meer partijen gebruik kunnen maken een oplossing is. De overheid treedt daarbij op als beheerder van de zendmasten en frequenties. Daarnaast moeten onafhankelijke tussenpersonen de klanten adviseren, dus zonder dat daar een vergoeding van een provider tegenover staat. Consumenten kunnen zelf ook iets aan de kosten doen door niet iedere paar jaar gratis een gloednieuwe telefoon te willen. Zelf een telefoon aanschaffen, daar langer mee doen en per maand minder kwijt zijn werkt besparend. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het versterken van de concurrentie op de mobiele telefoniemarkt als speerpunt voor 2013 benoemd en gelooft dat de prijzen naar beneden gaan als er meer aanbieders komen, zoals Tele2. De ACM realiseert zich wel dat er niet heel veel partijen bij zullen komen omdat de vaste kosten voor een provider erg hoog zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Sim only blijft in beweging

De daling van omzetten op de markt voor mobiele telefonie zorgt ervoor dat het een markt is die in beweging...

Sluiten