Kamp bereikt akkoord met providers over inzicht data

14 november 2014 door in Algemeen.

DataMinister Henk Kamp van Economische Zaken geeft aan dat Nederlandse telecomproviders wel gedetailleerde gebruikersgegevens van klanten op mogen slaan. De klanten in kwestie moeten daar echter wel van tevoren expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Dat zegt de minister in een antwoord op eerder gestelde vragen door de Tweede Kamer. De vragen werden ingediend naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar. Daarin werd mobiel dataverbruik van consumenten onder de loep genomen.

CBP
Het CBP riep providers op om informatie van de klanten op te slaan, mits hier toestemming door de klant werd gegeven. Dit om beter inzicht te krijgen in waar internetbundels precies aan opgaan.

Het CBP deed de oproep naar aanleiding van klachten van voornamelijk Vodafone-gebruikers. Volgens de provider was hun datalimiet vaak overschreden, terwijl de gebruiker zelf het gevoel had dat dat niet kon kloppen.

Minister Kamp gaat in grote lijnen mee met de oproep van het CBP. Hij benadrukt echter wel dat het bewaren en niet anonimiseren van deze gegevens zonder expliciete toestemming verboden blijft. Ook zou het voor klanten mogelijk moeten zijn om op elk willekeurig moment de toestemming weer in te trekken.

Vooraf
De nieuwe regels betekenen niet dat providers aan klanten met klachten achteraf nog inzicht mogen geven in hun dataverbruik. Dit zou namelijk betekenen dat de desbetreffende provider die gegevens al op voorhand had opgeslagen, nog voordat hier officieel toestemming voor was gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Toestel- en abonnementskosten los van elkaar bij T-Mobile

De opvolger van de Stel Samen-abonnementen van T-Mobile is daar: met de introductie van nieuwe toestelbundels in 2015 wordt de...

Sluiten