IMEI-blokkade mobiele telefoons medio 2014

15 juni 2013 door in GSM.

Toestel blokkeren?Het ministerie van Veiligheid en Justitie en dat van Economische Zaken zijn in goed overleg met de drie grote providers (KPN, T-Mobile en Vodafone) tot een voorstel gekomen om gestolen mobiele telefoons te blokkeren via het IMEI-nummer. Medio 2014 moet dat mogelijk zijn.

Hoewel het aantal straatroven daalt, is minister Opstelten van Veiligheid en Justitie van mening dat het nog minder kan. In een brief aan de Tweede Kamer geeft hij aan dat in een aantal grote steden vijftig procent van de straatrovers het heeft voorzien op met name smartphones. De maatschappelijke impact is groot voor zowel slachtoffers als het bedrijfsleven.

IMEI-blokkering

In 2012 startte de campagne ‘Hier waak ik’, met het doel mensen te bewegen een volg-app te installeren op onder andere hun smartphone. Dat werkt preventief en als de telefoon toch wordt gestolen is deze makkelijker op te sporen, waarbij de politie vaak ook meteen de daders te pakken heeft. Medio 2014 komt daar de blokkering van het IMEI-nummer bij. Het IMEI-nummer is gekoppeld aan de telefoon en niet aan de simkaart. Hierdoor is het mogelijk het toestel op afstand onbruikbaar te maken door het IMEI-nummer te blokkeren, waardoor een wissel van simkaart geen zin heeft. “Daar waar een tiental jaren terug de gebruiker eenvoudig thuis met behulp van via internet verkregen software dit IMEI-nummer kon wijzigen, zijn de mogelijkheden hiervoor anno 2013 sterk teruggedrongen. Door met name de technologische voorzieningen in smartphones is het wijzigen van IMEI nummers inmiddels veel moeilijker geworden. De specialistische kennis en speciale apparatuur die hiervoor nodig is, zorgt voor een zeer hoge drempel. Ook het grootste deel van de fabrikanten van telefoons op de Nederlandse markt heeft aangegeven dat wijzigen erg lastig is en zij zelf werken aan continue verbetering van de beveiliging van hun toestellen”, aldus Opstelten in zijn brief.

Uitwerking

Eind april presenteerden de providers een eerste voorstel, dat de komende maanden in nauw overleg met de ministeries wordt uitgewerkt. De providers vragen in hun voorstel om ondersteunende regelgeving om een sluitend en werkend systeem te realiseren. Opstelten: “Effectieve blokkering is namelijk alleen mogelijk als iedere provider meedoet en deze participatie dus wettelijk verplicht en afdwingbaar is. Om dit mogelijk te maken dient de Telecomwet te worden gewijzigd. Het spreekt voor zich dat de insteek van beide betrokken departementen hierbij is om de providers in dit traject te betrekken, zodat de noodzakelijke regelgeving volledig aansluit bij de uitwerking door de sector. Hiermee kan onnodig belastende regelgeving voor alle betrokken partners worden voorkomen.” Opstelten is voornemens om in het eerste kwartaal van 2014 het voorstel tot wijziging van de Telecomwet aan de Tweede Kamer voor te leggen. Medio 2014 zal de implementatie dan afgerond zijn.

Wel is het voor jou als consument belangrijk dat je je IMEI nummer opzoekt en ergens noteert. Wel zo handig om daadwerkelijk tot blokkering over te kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Kat smokkelt mobiele telefoons naar gevangenis

Ik kan me zo voorstellen dat je als gevangenisbewaarder wel het één en ander meemaakt, maar een mobieltjes smokkelende kat...

Sluiten