Hoe lang kun jij zonder mobiel?

10 oktober 2013 door in Algemeen en Mobiel internet.

double-call-1209438-mEven een foto delen op Facebook of snel een tweetje typen. O, en via WhatsApp komt ook nog het een en ander binnen. Misschien heb je er niets mee, maar voor sommige mensen wordt het bijhouden van al die kanalen een obsessie. Zij willen niks missen. Uit het boek ‘Socialbesitas. Sociale media van vertier tot verslaving’ van verslavingsdeskundige Herm Kisjes en journaliste Mayke Calis blijkt dat in het leven van met name veel jongeren de smartphone het dagelijks, en soms ook het nachtelijk, leven regeert, met alle gevolgen van dien.

Kisjes en Calis zien socialbesitas, het altijd en overal bereikbaar zijn op sociale media, als een kwaal van deze tijd. Actief zijn op social media is leuk en hoeft geen probleem te zijn, maar het heeft ook minder leuke kanten. Mensen laten zich makkelijk afleiden door hun mobiele telefoon. Niet voor niets nam het ministerie van Infrastructuur en Milieu het initiatief voor een campagne waarmee automobilisten en fietsers worden gewezen op de risico’s van handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer.

Jongeren

Voor het boek spraken Kisjes en Calis met jongeren en ouders. Veel jongeren kunnen hun smartphone maar moeilijk laten liggen. Het dwangmatig controleren van de smartphone kan leiden tot concentratieproblemen, slecht slapen, vermoeidheid en prikkelbaar zijn. Daarnaast beseft niet iedereen de reikwijdte van hetgeen ze op de diverse platformen zetten en de gevolgen die het nu, maar ook later kan hebben. Het oplopen van digitale identiteitsschade door alles wat op social media bewaard blijft is een reëel gevaar. En wat te denken van het digitaal pesten? Eerder schreven we al dat de helft van de tienjarigen een mobiele telefoon heeft en een derde daarvan heeft een smartphone. Zij groeien er mee op en zullen ook een manier moeten vinden om er op een verantwoorde manier mee om te gaan, bijvoorbeeld door goede voorlichting. Het blijkt dat veel ouders, maar ook docenten, het moeilijk vinden om het socialmediagebruik van kinderen in goede banen te leiden.

Heb jij last van Fomo (Fear of missing out, angst om iets te missen op social media), Phantom Vibration Syndrome (je mobiel voelen trillen terwijl dat niet zo is) of NoMoPhobia (No Mobile Phobia, angst dat je je smartphone niet kunt checken)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Smartphone gebruiken als huistelefoon

Heb jij ook al eens overwogen om je vaste toestel de deur uit te doen omdat je eigenlijk alleen maar...

Sluiten