Geen e-sim ondersteuning Nederlandse providers

10 oktober 2017 door in Algemeen en Tele2.

E-sim Nederlandse providers Tele2De Nederlandse providers ondersteunen op dit moment nog geen e-sim. Alleen Tele2 geeft aan in de nabije toekomst de embedded (ingebouwd) simkaart te gaan ondersteunen. Het is echter onduidelijk of de provider de nieuwe simkaart techniek in Nederland gaat ondersteunen.

De embedded simkaart (e-sim) wordt waarschijnlijk de opvolger van de traditionele simkaart. In de afgelopen jaren is de simkaart al structureel kleiner geworden van mini, naar micro tot nano. De vier Nederlandse providers met eigen netwerk geven stuk voor stuk aan, dat ze de embedded sim nog niet ondersteunen. Ze houden allemaal de trend in de gaten. De e-sim wordt in een apparaat geïntegreerd en neemt nog minder ruimte in, dan de nano simkaart. Het geeft ook kleine apparaten zoals een smartwatch de mogelijkheid contact te maken met het 4G netwerk. De e-sim techniek kan van grote invloed zijn op het Internet der dingen (internet of things, IoT). KPN, Tele2, Vodafone en T-Mobile ondersteunen de nieuwe techniek nu nog niet. De vier providers houden de trend in de gaten en gaan allemaal e-sims ondersteunen in de toekomst.

De ingebouwde simkaart is nu actueel omdat de techniek voor de eerste keer in een smartphone zit. De Google Pixel 2 vlaggenschepen ondersteunen beide de e-sim.

Tele2 start met e-sim diensten

Tweakers heeft onderzocht welke Nederlandse providers op dit moment de e-sim ondersteunen. De vier grote providers zeggen de e-sim nog niet te ondersteunen. Van het viertal is Tele2 de enige provider die aangeeft op korte termijn acties te ondernemen. De voordelige sim only provider zal dit najaar al beginnen met het aanbieden van e-sim diensten. Het is echter onbekend in welke landen en of Nederland daar tussen zit. Tele2 woordvoerder Robin Janszen zegt het volgende tegen Tweakers:

Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud en het mogelijk maken van nieuwe soorten verbonden apparaten. Tele2 heeft al ‘remote SIM provisioning’ geïmplementeerd voor IoT-producten. In essentie betekent dit dat Tele2 als groep apparaten met e-simtechnologie kan activeren en verbinden. We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.

Meeste providers volgen e-sim trend

De meeste providers volgens de e-sim trend. De nieuwe simkaart is op dit moment in Nederland ook niet in grote mate beschikbaar. Google lanceerde deze maand de eerste smartphone met de nieuwe sim techniek, het toestel wordt echter niet naar Nederland verscheept. De simkaart zit vooral in apparaten zoals smartwatches en iPads. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone melden Tweaker dat zij nog geen ondersteuning bieden voor de e-sim. Het drietal volgt de esim trend. Woordvoerder Rick Janse Kok van T-Mobile zegt het volgende; “T-Mobile NL zal esims op het moment dat de marktontwikkelingen hier aanleiding toe geven gaan ondersteunen.” Vodafone kan geen uitspraak doen over de geplande e-sim beschikbaarheid en KPN bevestigt dat het nu niets met e-sims gaat doen. De marktleider volgt de marktontwikkelingen wel.

Embedded sim

De e-sim of embedded simkaart is op dit moment zeer actueel. Google heeft deze maand de eerste smartphones met een ingebouwde simkaart gelanceerd, de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL. Het is echter nog onduidelijk of dit het startsein is van een groot aantal toestellen met de nieuwe techniek. Daar zit dan ook precies de reden, dat onze providers nog niet happig zijn om de techniek te ondersteunen. De e-sim zit nu in apparaten zoals de Apple Watch Series 3 en diverse Samsung horloges. Voor toekomstige IoT netwerken is de e-sim een uitkomst. Het kan er voor zorgen dat compacte apparaten toegang krijgen tot de snelle 4G en 5G netwerken. In de toekomst gaan we meer en meer telefoons en apparaten zien met de ingebouwde simkaart. Ondersteuning van e-sims zal niet heel lang op zich laten wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Vodafone is klaar voor een Exciting toekomst

Na negen jaar neemt Vodafone morgen officieel afscheid van de slogan -Power to you- en omarmt de premium sim only...

Sluiten