18 juni 2018 door in T-Mobile en Tele2

EU kritisch Tele2 T-MobileAan het begin van dit jaar maakte Tele2 en T-Mobile bekend dat T-Mobile de activiteiten in Nederland wil overnemen van Tele2. De voorgenomen overname wordt op dit moment onderzocht door de Europese Commissie. De commissie zal tijdens dit onderzoek extra kritisch kijken omdat het bang is voor verminderde concurrentie dat nadelig is voor de consument.

Voordat T-Mobile de activiteiten in Nederland van Tele2 kan overnemen moet de Europese Commissie haar akkoord geven. De commissie onderzoekt op dit moment de overname. Het onderzoek zal extra kritisch zijn vanwege mogelijke nadelige gevolgen voor de Nederlandse consument. Dat meldt Europees Mededingingscommissaris Margrethe Vestager afgelopen week tegen Reuters.

“We openen dit diepgaande onderzoek om er zeker van te zijn dat de voorgestelde transactie tussen T-Mobile NL en Tele2 NL niet zal leiden tot hogere prijzen of minder keuze in mobiele diensten voor Nederlandse consumenten.”

Kritisch onderzoek overname Tele2

Met de voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile ontstaan er drie grote providers in Nederland met hun eigen netwerk. Alle andere budget sim only providers zoals Simpel, Simyo en hollandsnieuwe maken gebruik van deze netwerken. Op dit moment zijn KPN en Vodafone de twee premium aanbieders terwijl T-Mobile en Tele2 de prijsvechters zijn. Met de voorgenomen overname kan de nieuwe provider natuurlijk kiezen voor een premium positie en daarmee ook de prijzen flink verhogen. De Europese Commissie is dan ook bang dat er met drie spelers in de telecommarkt te weinig noodzaak is voor concurrerende prijzen.

Eerdere overnames tegen gehouden

De Europese Commissie hield al eerder overnames tegen waarbij de markt kleiner zou worden van vier spelers naar slechts drie. Zowel in Groot Brittannië als in Denemarken werden geplande overnames hierdoor tegengehouden. De Europese Commissie was tegen de inkrimping naar drie spelers. Er lijkt een behoorlijke kans te bestaan dat de Commissie ook in Nederland tegen de overname is.

Het onderzoek naar de aangekondigde overname van Tele2 door T-Mobile zal de komende maanden plaatsvinden. De Commissie zal op uiterlijk op 17 oktober beslissen of de transactie goedgekeurd wordt.

Geef een reactie

Ben sim only
Budget-Mobiel sim only
hollandsnieuwe sim only
KPN sim only
Lebara sim only
Simpel sim only
Simyo sim only
T-Mobile sim only
Tele2 sim only
Vodafone sim only
Youfone sim only