Europees Parlement: lagere roaming providers onderling

30 november 2016 door in Algemeen.

Roaming Europees ParlementOnderling berekenen providers binnen de EU nog forse roaming tarieven wanneer abonnees in het buitenland bellen, smsen of internetten. Het Europees Parlement wil dat de groothandelstarieven die de providers elkaar in rekening brengen, fors verlaagt worden.

Opvallend genoeg wil het Europees Parlement lagere tarieven dan eerder door de telecomministers van de verschillende EU-lidstaten was bedongen. De roamingkosten voor abonnees die telecomproviders binnen de EU berekenen worden volgend jaar afgeschaft. Hiervoor moeten de tarieven die providers onderling berekenen wel omlaag, want anders zullen de providers de kosten alsnog verhalen op de abonnees. Voor consumenten is er voor nu niets aan de hand. Wij betalen binnenkort geen roaming kosten meer. Providers als KPN en Vodafone passen langzaam maar zeker hun abonnementsvormen al aan.

Onderlinge roaming tarieven providers

Dinsdag stemde de industriecommissie van het Europees Parlement voor het maximale onderlinge roaming tarieven voor providers van € 4,- per GB in 2017. Dit tarief moet binnen vier jaar geleidelijk dalen naar € 1,- per GB in 2021.

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten waren eerder akkoord gegaan met hogere tarieven. Zij stelden € 10,- per GB voor in 2017 en € 5,- per GB in 2021. Een voorstel dat door een niet al te grote meerderheid van de EU lidstaten werd gesteund. Veel landen inclusief Nederland stemden echter voor lagere tarieven.

Tegen Nu.nl zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake hierover het volgende: “Het was echt nodig om veel ambitieuzer te zijn.” Schaake is nauw betrokken bij onderhandelingen over de onderlinge tarieven voor roaming.

Esther de Lange van het CDA is het met Schaake eens: “We willen voorkomen dat situaties ontstaan waarbij telecombedrijven binnenlandse prijzen opschroeven ter compensatie van de hoge inkoopprijzen, of dat telecombedrijven hun aanbod zullen verkleinen door simpelweg geen roaming meer aan te bieden in hun bundels. Wat dat betreft verwachten we meer ambitie van de Raad.

Voorstel Europees Parlement is er nog niet

Aanstaande vrijdag overleggen EU-ministers over dit voorstel van het Europees Parlement. Vervolgens zal de Raad van Ministers halverwege december met de parlementariërs en de Europese Commissie rond de tafel zitten. Uiterlijk februari moet er een compromis bereiken worden, want dan stemt het gehele Europarlement.

De afschaffing van roamingtarieven is een paradepaardje van de Europese Commissie. Het is er echter niet een die zonder slag of stoot gewonnen gaat worden. Want juist de Zuid-Europese lidstaten hebben er belang bij, dat er niet veel gesneden wordt in de groothandelstarieven. Providers uit deze vakantielanden verdienen veel geld dankzij de roamingtarieven. Hun Europarlementariërs zullen daarom ook hard onderhandelen met de Raad.

Voor consumenten worden de roamingkosten sowieso afgeschaft vanaf 15 juni 2017. Het is nu dus alleen de vraag wat de providers onderling moeten berekenen. Mocht die prijs hoog blijven, dan zijn providers genoodzaakt hun kosten alsnog te verhalen op hun abonnees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Youfone binnenkort met TV & video on demand platform

Vandaag maakt Youfone bekend, dat de sim only provider in 2017 TV abonnementen zal aanbieden. In samenwerking met Huawei lanceert...

Sluiten