EU akkoord met samengaan Vodafone en Liberty Global

4 augustus 2016 door in Vodafone en Ziggo.

EU Akkoord Ziggo VodafoneDe Europese Commissie heeft zich woensdag 3 augustus uitgesproken over de voorgenomen fusie van Vodafone Nederland en kabelmaatschappij Ziggo. De Commissie heeft geen bezwaren tegen het samengaan van beide telecom bedrijven op voorwaarde dat Vodafone zijn vaste telefoonlijnen afstoot.

EU besluit fusie Ziggo/Vodafone

In Nederland biedt Vodafone mobiele communicatie service, breedband internet, retail vaste telefonie en tv-diensten. Het bedrijf is eigenaar van een eigen mobiele netwerk en vertrouwt voor een deel van zijn diensten op de toegang tot koper en glasvezel van KPN. Liberty Global biedt onder de naam Ziggo vaste retail en mobiele communicatie diensten aan in Nederland. Ziggo bezit en exploiteert een kabelnetwerk, biedt vaste telefonie, breedbandinternet en televisie diensten via kabel en mobiele diensten als een mobile virtual network operator.

De Commissie heeft de voor genomen joint venture onderzocht met als uitgangspunt de huidige toegang verplichtingen in Nederland. De EU maakte zich zorgen dat de fusie, zoals deze oorspronkelijk was aangemeld, zou leiden tot verminderde concurrentie op de markten voor vaste multiple play diensten en voor vast-mobiel multiple play-diensten in Nederland. Echter doordat Vodafone zijn vaste lijn activiteiten afstoot voorziet de EU verder geen verminderde concurrentie en gaat akkoord met de fusie.

Margreth Vestager, de Commissaris belast met mededingingsbeleid vertelt het volgende over de EU beslissing: “De telecommarkt is van strategisch belang voor onze digitale samenleving. Ik ben blij dat we in staat zijn om de oprichting van de joint venture tussen Vodafone en Liberty Global in Nederland goed te keuren. De verplichtingen aangeboden door Vodafone zorgen ervoor dat de Nederlandse consument zal blijven genieten concurrerende prijzen en goed keuze aanbod.

Twee grote Telecom spelers

In februari van dit jaar kondigde Vodafone en Liberty Global aan dat zij hun activiteiten in Nederland wilden samenvoegen. Daarmee zou een tweede speler naast KPN opstaan in de telecom- en televisiemarkt. Een tweede speler die vaste én mobiele diensten in het hele land kan aanbieden.

Na de fusie van beide bedrijven hebben ze ieder een gelijk aandeel in de samenwerking. Aangezien Vodafone in Nederland minder waard is dan Ziggo, zal het bedrijf dit verschil wegnemen door een inleg van 1 miljard euro. De samenwerking zal leiden tot een besparing van circa 3,5 miljard euro.

Verkoop Vodafone Thuis ook langs EU

Vodafone heeft RTL Z al laten weten dat er verschillende partijen geïnteresseerd zijn voor zijn Vodafone Thuis afdeling. Een eventuele verkoop zal echter ook door de Europese Commissie goedgekeurd moeten worden.

Saillant detail is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de gevolgen van fusie zelf wilde onderzoeken. Brussel wees dat verzoek af. De EU stelde dat het zelf beter geschikt is voor een dergelijk onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees vorig bericht:
Tele2 MVO 2015: 7,5% energiereductie en fit personeel

Tele2 geeft al geruime tijd inzicht in zijn maatschappelijk rendement. In het MVO-jaarverslag 2015 rapporteert de provider zijn resultaten met...

Sluiten